2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKopjafát állítottak Salgótarjánban

Kopjafát állítottak Salgótarjánban

 

A Politikai Foglyok Országos Szövetségének Nógrád megyei szervezete a salgótarjáni régi köztemetőben kopjafát állított az 1956-os forradalom áldozatai emlékére. A kopjafát Dancsó János maconkai asztalosmester készítette és ajándékozta a POFOSZ megyei szervezetének.

kopjafa_st1

Az ünnepségen Székyné dr. Sztrémi Melinda Salgótarján város polgármestere azt hangsúlyozta, hogy emlékezni kell a hősökre és törekedni arra, hogy soha ne ismétlődhessen meg ez a tragédia. Kiemelte, hogy Salgótarjánban ezek az események sokkal fájdalmasabbak, mint máshol az országba - utalva a sortűz áldozataira. Bérczesi Mihályné a POFOSZ Nógrád Megyei szervezetének elnöke elmondta, hogy az emlékezés kopjafája nem csak a salgótarjániaké, hanem mindenkiéé, aki szerte a világban nyugszik '56 áldozataként. Ezt jelképezi az is, hogy az emlékmű tövében a Szent István emlékparkból hoztak földet, amely mind a 64 vármegyéből származó, összekevert és megszentelt anyaföld.

kopjafa_st


Az emlékművet dr. Beer Miklós váci megyéspüspök Zahar Béla bátonyterenyei plébánossal. áldotta meg és szentelte fel. A Politikai Foglyok Országos Szövetsége Dancsó János munkáját és eddigi életútját arany érdemkereszttel köszönte meg. A mester elmondta, hogy szeretné, ha a kopjafa környezete is méltó lenne az emlékezőknek, és a jövőben további alakotásokat kíván elhelyezni, ezzel is tisztelegve azok előtt az emberek előtt, akik a hazáért adták életüket, szabadságukat.

 

Nógrád24.hu

 

2013-09-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite