2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
NagyvilágKoporsók az Arénában: gyászszertartás Jaroszlavlban

Koporsók az Arénában: gyászszertartás Jaroszlavlban


A Lokomotiv Jaroszlavl szerdán elhunyt jégkorongosainak és szakmai vezetőinek felravatalozott koporsói előtt rótták le kegyeletüket a csapat szurkolói, a sportág szerelmesei és vezetői a helyi jégcsarnokban.

Jaroszlavl


A gyászszertartáson megjelent többek között Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke, Vlagyiszlav Tretyak, az Orosz Hokiszövetség első embere, Alekszandr Medvegyev, az orosz nyílt profiliga (KHL) elnöke és Vjacseszlav Fetyiszov, a KHL igazgatótanácsának elnöke, valamint több orosz világsztár például Ilja Kovalcsuk, Nyikolaj Zsergyev vagy Szimjon Varlamov -, és a régi nagyok közül Vlagyimir Krutov, Alekszandr Jakusev, Alekszej Kaszatonov, illetve Vlagyimir Malahov is.


Az IIHF honlapjának beszámolója szerint rajtuk kívül közel 40 ezren többségük Lokomotiv-mezben vagy sállal a nyakukban emlékeztek a helyszínen az elhunyt kiválóságokra. A jégcsarnokban a felravatalozott koporsók előtt a hokisok és edzők arcképei álltak, oda helyezhették el a gyász virágait. Sokan az orosz hagyományoknak megfelelően nyolc szál vörös szegfűt hoztak. Azoknak a légiósoknak is állítottak koporsót, akiknek holttestét már hazaszállították. A tragédiában az orosz hokisok mellett szlovák, svéd, lett, fehérorosz, cseh, német és ukrán játékosok vesztek oda, a vezetőedző pedig kanadai volt.


René Fasel a megemlékezésében kifejtette: 2011. szeptember 7-e a hokitörténelem legsötétebb napja. "Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk élete más lesz ezután. A szívem vérzik, ha látom azoknak a fiatalembereknek a portréját, akik már nem lehetnek közöttünk, és megtapasztaljuk a gyász kapcsán kirobbanó érzelmeket." - fogalmazott az IIHF elnöke, aki jelezte: mindenképpen gyászoló barátai között szeretett volna lenni.


Jurij Jakovlev, a szerencsétlenül járt csapat klubelnöke szombaton jelentette be, hogy a Lokomotiv Jaroszlavl nem vesz részt a KHL 2011/12-es idényében, mert elsősorban a gyászolók támogatására fordítják erőiket, nem pedig arra, hogy gyorsan felépítsenek egy új csapatot. Korábban szó volt arról, hogy az ellenfelektől érkező hokisokból építik fel újra a jaroszlavli együttest.


Oroszország hőse szerint 20 éve gyilkolják az orosz repülést


A Moszkovszkij Komszomolec című lap első oldalán idézte fel Magomed Toboljev berepülő pilóta, Oroszország hőse augusztusi interjúját, amely ezzel a címmel jelent meg: "Húsz éve gyilkolják az orosz repülést". Toboljev akkor egyebek között azt mondta: "Ősz, tél, és megint kezdenek potyogni. A Jak és AN gépek teljesen amortizálódtak, azonnal le kellene állítani őket".


A lapban további berepülő pilóták beszéltek arról, hogy szerintük a pilóta követhette el a hibát, de e mögött is a rendszer belső problémái állnak: a külföldi gépeken repülő pilóták jóval magasabb fizetést kapnak, ezért a legjobbak ilyen munkát keresnek. De már a kiképzéssel is nagy bajok vannak, mert a főiskolákon nem maradtak jó szakpedagógusok, ezért képzetlen emberek kerülnek ki onnan. De még a gyakoroló repülőgépek sem felelnek meg a célnak.


Elmondták: szép, amit Dmitrij Medvegyev elnök mondott, hogy bármi áron, akár külföldről biztonságos gépeket kell beszerezni. Ám a polgári repülés rendszert alkot, s azokat a gépeket, amelyeket ki akarnak most vonni a forgalomból, a Jakovleveket, Antonovokat külön az orosz körülményekre tervezték, és nem lehet helyettük csak úgy külföldi gépeket alkalmazni, vagy pedig át kell venni hozzájuk a megfelelő rendszert, infrastruktúrát, ami hatalmas kiadásokat követelne.


A nyilatkozók egybehangzóan javasolták az egykori polgári repülésügyi minisztérium újbóli megszervezését, mert úgy vélték: a problémák jelentős része abból ered, hogy számtalan, egymástól teljesen független hatóság és főhatóság irányítja a repülést, és így semmilyen rendszert nem lehet megteremteni. A Komszomolszkaja Pravdában egy szakértő szintén azt fejtette ki: az oroszországi repülőgép-balesetek idei statisztikája felülmúlja a nemzetközi átlagot, és bár minden alkalommal eltérő okokat állapítanak meg, nyilvánvaló: a légi közlekedésben Oroszországban összesűrűsödtek a megoldatlan problémák, és elérték a kritikus tömeget.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-09-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite