2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonKórházszövetség: felrobbant a humánerőforrás bomba

Kórházszövetség: felrobbant a humánerőforrás bomba


orvosA Magyar Kórházszövetség álláspontja szerint a rendelkezésre álló erőforrásokból nem működtethető a szakmai előírásoknak megfelelően az egészségügyi ellátórendszer - közölte Rácz Jenő, a szervezet elnöke Egerben.


"A humánerőforrás bomba nem ketyeg, hanem felrobbant", az elvándorlás miatt ma már nincs olyan szakterület az egészségügyben, amely ne számítana hiányszakmának - fogalmazott Rácz Jenő a kórházszövetség XXIII. kongresszusa keretében tartott sajtótájékoztatón.


A szövetség ezért elengedhetetlennek tartja, hogy az egészségügyi kormányzat a jelenleginél erőteljesebb politikai támogatást kapjon - tette hozzá. Hazánk a GDP-hez viszonyítva 2,1 százalékkal kevesebbet költ az egészségügyre, mint a másik három visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Szlovákia - átlagáé.
Egy másik számítás szerint az egészségügyi közkiadások reálértéken ma 500 milliárd forinttal alacsonyabbak, mint 1990-ben - fűzte hozzá.


Rácz Jenő szerint az ellátórendszernek múlt év végén juttatott 30 milliárd forintnyi pluszforrás a túléléshez volt elegendő. Az intézmények lejárt határidejű tartozása meg fogja haladni a 30 milliárd forintot - vélekedett.
A kórházszövetség egyetért a Semmelweis Tervben megfogalmazott törekvésekkel, hogy az erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében az integrációra és centralizálásra van szükség.


Rácz Jenő a továbbiakban arról beszélt, hogy az egyre fokozódó orvos- és nővérhiány miatt - a tendencia folytatódása esetén - hónapokon belül ellátási zavarokkal kell számolni. "Ugyan a károkat már most sem lehet teljes egészében helyreállítani, ám a hosszú távú stratégia mellett ezen a területen azonnali intézkedésekre volna szükség" - szögezte le.


A helyzetet ugyanakkor nehezíti a gyógyszerkasszát érintő elvonás. Ugyanis, miközben az Új Széchenyi Terv az egészségipart, ezen belül pedig a gyógyszeripart húzóágazatként jelöli meg, az elvonás súlyos terhet jelent a gyógyszeripar mellett az egészségügyi ellátórendszernek - magyarázta.


A kórházszövetség elnöke szólt arról, hogy információik szerint az elmúlt évi 350 milliárd forintos gyógyszerkassza 2014-re 220-230 milliárd forintra csökken, ami a gyógyszergyártók mellett súlyosan érinti a betegeket, de a gyógyszertárakat és az egészségügyi ellátórendszer egészét.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite