2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonKorlátozná az Alkotmánybíróság hatáskörét a Fidesz

Korlátozná az Alkotmánybíróság hatáskörét a Fidesz


Lázár JánosLázár János kezdeményezi, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből.


A Fidesz parlamenti frakcióvezetője kezdeményezte az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság (Ab) hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló szabályokat, amelyeket az Alkotmánybíróság kedden megsemmisített, változatlan tartalommal javasolja újra elfogadni a parlamentnek.

Lázár János keddi sajtótájékoztatóján, a Miniszterelnökségen emlékeztetett: költségvetési, költségvetés-végrehajtási kérdésekben, központi adónemek, illetékek, vámok, helyi adók központi szabályozását érintően nem lehet országos népszavazást tartani. Ezt kiegészítenék a járulékokkal. Ezekben a kérdésekben pedig - Lázár János javaslata szerint - az Ab-nak nem lenne módja, hogy alkotmányos felülvizsgálattal éljen. "Ha a nép nem dönthet egy kérdésben, akkor nincs joga az Alkotmánybíróságnak sem" - jelentette ki. Ezzel párhuzamosan módosítaná a politikus az Ab-ról szóló jogszabályt is.
A politikus bejelentette: így javasolni fogja az Országgyűlésnek, hogy újra, változatlan tartalommal fogadja el a 98 százalékos különadók rendszerét. Hangsúlyozta, az általa előterjesztett alkotmánymódosítás ideiglenes jellegű lesz, az új alaptörvényben ugyanis ezt a kérdést pontosan, precízen, részletesen szabályozni kell, a mai alkotmány ugyanis nem képes ezeknek a kérdéseknek a szabályozására, az Ab ezért "kényszerűségből mondta azt, amit mondott".

"Tudomásul vesszük, hogy az Alkotmánybíróság úgy döntött a keddi nap folyamán, hogy a jelenlegi alkotmány szabályozása szerint ez az elképzelésünk nem felel meg az alkotmányosság próbájának" - kommentálta Lázár János az Ab döntését, amellyel alkotmányellenesnek nyilvánította a testület a 98 százalékos különadót, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

A döntés "számunkra csak azt bizonyítja, hogy a régi alkotmány nem képes az embereknek megfelelni, nem képes az emberek életviszonyait szabályozni, nem képes, hogy az emberek hétköznapi problémáira megfelelő választ adjon" - mondta a frakcióvezető, közölve: ezért él törvénymódosítási javaslatokkal, hiszen szerinte azt a választói akaratot, hogy "a tisztességtelen, pofátlan végkielégítések rendszerének egyszer s mindenkorra vessünk véget", azt a nemzeti együttműködés kormányának és a Fidesz parlamenti frakciójának teljesítenie kell. "Ha nem sikerül teljes egészében első körben, akkor ezt az elvünket, ezt a szándékunkat nem fogjuk feladni, és megtesszük azokat a lépéseket a törvényhozásban, amelyek lehetővé teszik a végkielégítések 98 százalékos különadójának fenntartását" - tette hozzá.

Lázár János tájékoztatása szerint ha nem hozták volna meg a törvényt, akkor a sokmilliós végkielégítések az elmúlt hat hónapban mintegy egymilliárd forintot jelentettek volna az országnak.

Reményei szerint javaslatát az Országgyűlés két hét alatt megtárgyalhatja.

Arra a kérdésre, hogy akkor is benyújtottak-e volna egy ilyen tartalmú alkotmánymódosítást, ha az Ab nem minősítette volna alkotmányellenesnek a 98 százalékos különadót, a frakcióvezető úgy választolt, ha az Ab jóváhagyta volna a különadót, akkor nyilván nem álltak volna elő egy ilyen kezdeményezéssel.

Kérdésre közölte, tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt arról, hogy elengedhetetlenül szükségesnek tartja, hogy a különadó rendszere fennmaradjon. A kormányfő "tökéletesen egyetértett" a helyzetértékelésével, és támogatásáról biztosította - fűzte hozzá.

Arra, hogy minden esetben módosítani fogják-e az alkotmányt, ha az Ab olyan döntést hoz, amely nem az eredeti elképzelésüknek megfelelő, úgy reagált: "nem a mi elképzelésünknek felelt meg az eredeti törvényjavaslat, hanem azoknak, akik úgy döntöttek, hogy Magyarországon még soha nem látott mértékű változás legyen".
Lázár: a magánnyugdíjpénztárak ügyében sem lehetne Ab-felülvizsgálatot kérni
A jövőben a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban sem lehet alkotmánybírósági felülvizsgálatot kérni, ha az Országgyűlés elfogadja azt a fideszes kezdeményezést, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből.

Ez Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének újságírói kérdésre adott válaszából derült ki kedden, egy budapesti sajtótájékoztatón.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite