2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonKorlátozott a hamis terméket vásárlók aránya Magyarországon

Korlátozott a hamis terméket vásárlók aránya Magyarországon


Minden termékcsoportban csökkent a hamis termékeket vásárlók aránya a tavalyi évhez képest, különösen az illatszerek és a CD-k, DVD-k esetében - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kedden.

 

dvd


A HENT felmérése szerint a magyarok 27 százaléka bizonyos körülmények között, míg 3 százaléka bármikor nyitott lenne hamis termék megvásárlására.
A termékek közül a hamis ruházati termékek iránt a legnagyobb a kereslet, hiszen minden hatodik magyar bármikor venne ilyet, míg 39 százalékuk elgondolkozna rajta.


A legóvatosabbak a bizonytalan forrásból származó gyógyszerekkel kapcsolatban voltak a válaszadók. Ilyen készítményt a magyarok 1 százaléka venne gondolkodás nélkül, 6 százalék elgondolkozna a vásárláson.
A hamis termékek vásárlásával kapcsolatban a 30 év alatti fiatalok és a 30-45 év közötti fiatal középkorúak az átlagosnál jóval nyitottabbak, míg a 46-65 éves idős középkorúak, illetve 65 év felettiek az átlagosnál jóval elutasítóbbak. A fiatalok 42 százaléka, addig az idősek 18 százaléka vásárolna hamis terméket.
A kutatás szerint az elmúlt 1 évben a lakosság 13 százaléka vásárolt legalább egyszer hamis terméket. A megkérdezettek 8 százaléka többször is, míg 5 százaléka csak egyszer.

A HENT tájékoztatása szerint az internetezők körében a zenei tartalmak és a filmek illegális forrásból való letöltése a legnépszerűbb. Zenét 19 százalékuk, míg filmet 17 százalékuk töltött le legalább egyszer. Szoftver esetében ez az arány 8, míg a könyv esetében 7 százalék.
Az illegális forrásból történő letöltés leginkább a fiatalokra jellemző. Tíz internetet használó fiatalból három rendszeresen szokott illegális forrásból származó zenei tartalmat letölteni - írja közleményében a HENT.

A felmérés szerint a megkérdezettek mintegy 60 százaléka tisztában van azzal, hogy a hamisítás miatt a költségvetés komoly bevételektől esik el. A válaszadók közel fele emellett azt gondolja, hogy a hamisítás miatt munkahelyek szűnnek meg.
Az emberek 55 százaléka úgy gondolja, hogy aki hamisítványt árul, bűncselekményt követ el. Ugyanennyien vannak, akik szigorúbb büntetést szeretnének a hamisítóknak és a hamisítványok terjesztőinek. Ugyanakkor megoszlanak a vélemények a hamis termékek vásárlóinak az esetleges felelősségre vonásáról. Olaszországban pénzbírságot köteles fizetni az a vásárló, akit az olasz hatóságok hamis termék vásárlásán érnek. Magyarországon egy hasonló jogszabállyal az emberek 22 százaléka értene egyet - írja közleményében a HENT.

Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

 

2011-08-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite