2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonKormányellenes tüntetést tartottak Budapesten

Kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten


Kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten vasárnap, a civilek által ellenzéki pártok támogatásával szervezett demonstráción felszólalók a "kormányzati szinten jelentkező korrupció ellen" emelték fel szavukat.

kormanyellenestuntetes0419

MTI Fotó: Marjai János

 

A felszólalók között volt Lattmann Tamás jogász, a 19 "kormánybontó" népszavazási kezdeményezés egyik elindítója. A jogász az elmúlt hónap egyik legkomolyabb eredményeként értékelte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette azon kezdeményezésüket, mellyel azt akarják elérni, hogy ne csak a politikusok vagyonnyilatkozata legyen nyilvános, hanem a velük egy háztartásban élő családtagjaiké is.


Utalt arra is, hogy az NVB által elutasított kezdeményezéseikkel a Kúriához fordultak, és reményét fejezte ki, hogy a legfőbb bírói fórum kedvező döntése esetén azokban is népszavazást tudnak majd tartani. Azt is mondta, hogy az NVB minden állítását és érvét tételesen cáfolták minden egyes elutasított kérdés esetében.

kormanyellenestuntetes0419_1

MTI Fotó: Marjai János


Lattmann Tamás kritikával illette Polt Péter legfőbb ügyészt, aki szavai szerint inkább közép-ázsiai diktatúrákkal való együttműködési megállapodásokat dolgoz ki, ahelyett, hogy az európai uniós források szabályos felhasználására ügyelne. A Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán lévő Eiffel Palace irodaház előtt kezdődött demonstráción úgy fogalmazott, hogy a „hallgatásra, a gyáva megalkuvásra, a csendes tűrésre építkező rendszer falai már repedeznek, és előbb-utóbb együttes erővel le tudjuk bontani azokat".


A többezres tömegben több ellenzéki párt zászlóit és tábláit lehetett látni, köztük az Együtt, a DK, a MoMa és a Szolidaritás jelképeit. A demonstrálók ezt követően átvonultak a Hold és a Bank utca sarkán felállított színpadhoz, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elé. Az MNB épülete előtt Kozák Márton újságíró úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor rendszerét, amelynek a jelszava „előbb a zseb, aztán a zseb és megint a zseb", már nem kell leleplezni, mert mindenki ismeri.


Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszer működésének egyik legfontosabb alapja a szabad sajtó ellehetetlenítése, ugyanis ahhoz, hogy „kilophassák a szemünket, el kell venni a látásunkat". Ezért csinált Orbán Viktor magának hírtelevíziót, és ezért tesznek meg mindent a médiafelületek megszerzéséért - mondta a szónok. Végül a Jobbik erősödésére utalva arra figyelmeztetett: egyre növekszik azok tábora, akik az ördögöt Belzebubbal akarják leváltani.

kormanyellenestuntetes0419_2

MTI Fotó: Marjai János


Marek Bertram egyetemi hallgató szerint ma Magyarországon „exlex kormányzás zajlik", mert aki a Fideszhez közel helyezkedik el, az a törvények felett áll. „A kormányzás nem áll másból, mint az uniós források megcsapolásából" - fűzte hozzá, azzal együtt, hogy a Fidesz már a saját törvényeit sem tartja be. „Vagyis ez a kormány nemcsak erkölcsileg, de politikailag is megbukott" - fogalmazott a szónok.


A demonstráció résztvevői nemzeti színű és uniós zászlókat lobogtattak, és olyan jelszavakat skandáltak, mint például „tolvaj Fidesz", „elég volt a Fideszből", „oligarchák, rablók". A magukkal hozott transzparenseken azt lehetett olvasni, hogy „A korrupció kormánya ellen", „Hazugságok helyett őszinte szembenézést".


A vonulás idejére lezárták a Bajcsy-Zsilinszky út Deák tér felé vezető oldalát.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

2015-04-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite