2018. november 13., kedd - Szilvia
Keresés a tartalomban
NagyvilágKorrupcióért letöltendő börtönre ítélték a volt ifjúsági és sportminiszterét

Korrupcióért letöltendő börtönre ítélték Románia volt ifjúsági és sportminiszterét


Korrupcióért jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság hétfőn Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminisztert.

bukarest

Ridzit - aki 2009-ben fél évig volt tárcavezető - hivatali visszaélésben találták vétkesnek, mivel állítólag fiktív szolgáltatásokért, versenytárgyalás nélkül utalt ki magáncégeknek több mint félmillió eurót az államkasszából.

2009-ben a román ifjúsági és sportminisztérium úgynevezett ifjúsági napokat szervezett, amelyről azt állította, hogy országos rendezvény. A szaktárca által kifizetett több mint félmillió euróból azonban valójában csak két koncertet rendeztek, a többi rendezvényhelyszínt csak azért tüntették fel a programban, hogy országos akció benyomását keltsék.

A minisztérium egyik volt tisztségviselőjét és egy üzletembert letöltendő, hét másik vádlottat pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az ügyben.

A Ridzi-ügy volt az első olyan korrupciós botrány, amelyben Traian Basescu akkori államfő pártja, a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) tisztségviselőjét vádolta az ügyészség. Az elnökkel szemben álló Szociáldemokrata Párt rendszeresen azt hangoztatta, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) valójában Basescu szolgálatában áll, aki úgymond politikai leszámolásokra használja az igazságszolgáltatás feletti állítólagos befolyását.

A korabeli sajtókommentárok szerint a Ridzi-ügyben az államfő lánya is érintett lehetett. A volt ifjúsági és sportminiszter ugyanis Elena Basescunak, az exelnök lányának közeli barátnője volt, aki 2009-ben függetlenként szerzett európai parlamenti mandátumot. Egyes lapok azt feltételezték, hogy a korrupciós ügy során Ridzi valójában Elena Basescu EP-választási kampányához szerzett törvénytelenül pénzt.

Az Adevarul című román lap hétfői összesítése szerint Ridzi már a tizenharmadik volt kormánytag, akit jogerősen börtönbüntetésre ítéltek Romániában, így a különböző pártokhoz tartozó, börtönviselt vagy büntetésüket töltő politikusok akár egy "árnyékkormányt" is alakíthatnának a "hűvösön". A lap megjegyzi: további 15 - korrupciós ügyekben meggyanúsított vagy bíróság elé állított - volt miniszternek van esélye arra, hogy kiegészítse Románia "rácsok mögötti nemzeti egységkormányát".


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-02-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite