2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
NagyvilágKorrupció miatt bíróság elé kerül

Korrupció miatt bíróság elé kerül a volt vasútügyi miniszter Kínában


Kizárták a Kínai Kommunista Pártból a volt vasútügyi minisztert, Liu Cse-csünt (Liu Zhijun), ami azt jelenti, hogy beigazolódott az alapos gyanú arra, hogy korrupciós ügyekben bűnös - derült ki a párt fegyelmi ellenőrző bizottságának hétfői közléséből.

bíróság

Liu a minisztérium párttitkára is volt, ellene a fegyelmi vizsgálat leváltásával, 2011 februárban kezdődött. A pártból történő kizárása azt jelenti, hogy ügyét átadják az állami igazságszolgáltatásnak.

A párt illetékes testülete megállapította, hogy Liu hatalmával visszaélve jogtalan előnyökhöz juttatta Ting Jü-hszint (Ding Yuxin), a pekingi Boyou befektetési vállalat elnökét, aminek "a társadalomra gyakorolt hatása negatív volt és jelentős anyagi kárt okozott" - állapítja meg az ügyben kiadott közlemény.

A most 59 éves Liu, aki 2003-tól volt a vasútügyi tárca első embere, mindemellett nagy összegű kenőpénzeket fogadott el és legfőbb felelőse a vasúti területet behálózó súlyos korrupciónak - áll a dokumentumban, amely úgy fogalmaz, hogy a volt vezető "erkölcsileg sérült".

Liu leváltását összefüggésbe hozták a vasúthálózati problémákkal, a sokat bírált szolgáltatási színvonallal és milliárdok eltűnésével. A tavaly júliusi súlyos vonatbaleset, amelynek során 40 utas meghalt és 172 megsérült, ugyancsak általános felháborodást keltett, s a közvélemény a felelősök számonkérését követelte.

Korábbi híradásokból tudható, hogy Liu öccsét, aki szintén vasúti területen volt vezető, hat éve felfüggesztett halálbüntetésre ítélték sikkasztásért, vesztegetésért és bérgyilkos felfogadásáért.

Liut megelőzően Kínában 2003-ben mozdítottak el tisztségéből miniszteri rangú vezetőt. Tien Feng-san (Tian Fengshan) a föld és erőforrás minisztériumot vezette.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite