2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKörültekintően a tűzijátékokkal

Körültekintően a tűzijátékokkal


A pirotechnikai termékek felhasználási és tárolási szabályaira figyelmeztet a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

tuzijatek2017


A szilvesztert megelőző időszakban Nógrád megye számos pontján, valamint több bevásárlóközpont parkolójában árusítanak különféle rakétákat, tűzijátékokat és más pirotechnikai eszközöket. Az állampolgárok pirotechnikai termékeket kizárólag működési engedéllyel rendelkező üzletből vagy forgalmazó raktárkészletből vásárolhatják meg. A rendőrség a társszervekkel közreműködve visszatérően ellenőrzi az árusító helyeket, mely során kiemelt figyelmet fordítanak az engedély nélkül forgalmazók kiszűrésére.


Magyarországon négy kategóriába sorolhatók a pirotechnikai termékek. Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 14. életévüket betöltött személyek, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 16. életévüket betöltött személyek az év során bármikor, engedély nélkül is megvásárolhatják és használhatják.


A 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül vásárolhatják meg, illetve birtokolhatják. Ezen osztályba tartozó tűzijátékok a használati- és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig használhatók fel.


A 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket az év végi időszakban is kizárólag szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg és használhatja fel.


Petárdát birtokolni és felhasználni az év minden napján, így szilveszter éjjel is tilos! A rendőrség a petárdát birtoklók és használókkal szemben szabálysértési eljárást kezdeményez, amelynek keretében akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat.


A megvásárolt pirotechnikai termékeket csak a használati utasításoknak megfelelően, kellő körültekintéssel használják fel és vigyázzanak, hogy embertársaik testi épségét ne veszélyeztessék!


A tűzijátékok biztonságos felhasználásáról bővebben a rendőrség honlapján tájékozódhat. Balesetmentes szórakozást és boldog új esztendőt kíván a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság!

 

Forrás: POLICE

2017-12-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite