2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonKósa: nem a Moodys irányítja az országot, hanem a kormány

Kósa: nem a Moody's irányítja az országot, hanem a kormány


Kósa LajosA debreceni polgármester szerint a nemzetközi hitelminősítő cégek érdekeivel ellentétben nem az emberek sanyargatásával kell fellendíteni a gazdaságot.


Egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait hétfőn a Moody"s Investors Service. Indoklásában a hitelminősítő cég azt írta, hogy a leminősítés elsődleges oka a magyar kormány pénzügyi erejének "fokozatos, de jelentős" eróziója, mivel a hitelminősítő szerint a kormányzati stratégia jórészt átmeneti intézkedéseken, semmit fenntartható költségvetési konszolidációs politikán alapszik.


A leminősítés az leminősítés, de érdemes megjegyezni, hogy a 2008-as és a 2009-es leminősítés óta sokat romlott a Moody's megítélése - mondta a Ma Reggelben Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, hozzátéve: a nemzetközi hitelminősítő cég Írország esetében mindig kiváló minősítéseket adott, most pedig kiderült: a nyugat-európai ország államháztartási hiánya 40 milliárd forinttal több, mint Magyarországé.


A minősítők szerepe fontos, de nem a Moody's és a Standard and Poor's kormányozza az országot, hanem a kormány. Nekünk a választók érdekeit kell szem előtt tartanunk, ők pedig támogatják a kormány módszereit - mondta a politikus, aki szerint ezt bizonyítják a közvélemény-kutatatások eredményei. Kósa úgy fogalmazott: a választók többsége elfogadja azokat a különadókat is, melyekkel a bankokat, távközlési cégeket, az energiaszektort, és az élelmiszerláncokat sújtja a kormány. Látszik, hogy a vállalatok a fogyasztókra nem tudják áthárítani a többletköltségeiket - tette hozzá.


A nemzetközi hitelminősítők mindig azzal jönnek, hogy a kormány sanyargassa még egy kicsit jobban az embereket - közölte a polgármester, kiemelve: egy angol pénzügyi szakértőt, az irodájában ülve nem érdekli, hogy nálunk kapnak-e az emberek 12. havi fizetést. „Ne az emberek zsírját sütögessük mindig, és keressünk még egy lyukat azon a nadrágszíjon, ami végül már csak egy vékony zsinór marad a derekukon" - mondta Kósa Lajos.


Arra a kérdésre, miszerint strukturális reformokat nem lát a Moody's a magyar gazdaságpolitikában, Kósa Lajos úgy fogalmazott: a különadók rendszere és az adórendszer „drámai, gyökeres átalakítása" a strukturális átalakítások kategóriába sorolhatók.


A politikus egy másik témával, a debreceni sportkomplexum megépítésével kapcsolatban elmondta: a létesítmény megépítése bruttó 12,5 milliárd forintba kerül majd.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite