2020. július 7., kedd - Appolónia
Keresés a tartalomban
ItthonKósa: szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét

Kósa: szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét


Kósa LajosKósa Lajos szerint a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni. A Fidesz ügyvezető alelnöke a Napi Gazdaság csütörtöki debreceni kkv-fejlesztési konferenciáján úgy fogalmazott: "a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg".Debrecen polgármestere a tanácskozáson azt mondta: úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük".


Nem lesz fizetés?
Felhívta a figyelmet arra, hogy van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudnak bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret.
A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint most nem lehet semmi konkrétumot mondani, ugyanis a hét végén és a jövő héten dől el, "mit is lehet kezdeni".
Úgy véli, az bizonyos, hogy vészhelyzet van. Most, mivel süllyed a hajó, bármi áron azonnali lépéseket kell tenni; általános válságkezelést nem lehet alkalmazni, teljesen új alapokra kell helyezni a gazdaságpolitikát - mondta a napi.hu írása alapján a politikus, aki szerint "a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg".


Kétéves forgatókönyv?
Kósa Lajos arról is beszélt, hogy "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni; ebben valóban szükség lehet a nemzeti egyetértésre. Ezt követheti egy hosszabb távú terv. Alapjaiban kell újragondolni a teljes gazdaságpolitikát: a rendszereket alapjaiban kell megreformálni, így a közbeszerzéseket, az önkormányzatok struktúráját is - közölte.
Álláspontja szerint Magyarország eddig szembement a trendekkel. Azok az országok voltak sikeresek a válságmenedzselésben, akik nem fogadták el a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előírásait - tette hozzá.


Arról sem szabad megfeledkezni - folytatta -, hogy jelentősen csökkenteni kell a vállalkozások adóterheit. "Azt a kérdést, hogy miből, értelmetlen feltenni, hiszen pillanatnyilag a túlélés a legfontosabb" - idézi Kósa Lajost a napi.hu.
A görög példa arra ad lehetőséget, hogy Magyarországot sem hagyják majd elsüllyedni, vagyis ezeknek a lépéseknek az árát le fogja nyelni Európa - vélte a politikus, hozzátéve, hogy máskor nyilván nem nyelnék le, de ez most más időszak, most együtt kell működni.

2010-06-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite