2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonKósa választójogot adna minden magyar állampolgárnak

Kósa választójogot adna minden magyar állampolgárnak


Kósa Lajos1Debrecen és testvérvárosa, Nagyvárad áprilisban közös ünnepséget szervez a cívisvárosban a kedvezményesen megszerezhető magyar állampolgárság első kérvényezőinek eskütételére.


Debrecen fideszes polgármestere elmondta: a cívis város és Nagyvárad nemcsak az eskütételi ünnepséget szervezi közösen, de a partiumi város a kérvények összegyűjtésében is együttműködik Debrecennel az elkövetkező időszakban.
A debreceni okmányirodán felkészültek arra, hogy az eddigi, évente kevesebb, mint kétszáz állampolgársági kérelemmel szemben idén több ezer kérvényezőre lehet számítani, idén mintegy félmillióan szerezhetik meg a magyar állampolgárságot.


Nincs hivatalos álláspont a Fideszen belül arról, hogy a magyar állampolgárságot szerző, de nem Magyarországon élő emberek kaphassanak-e választójogot, és ha igen, miként vehessenek részt a választásokon - mondta Kósa. Személyes álláspontját ismertetve Kósa Lajos úgy fogalmazott: "én azt gondolom, ha valaki magyar állampolgár, akkor őt megilleti a választójog, sőt az Európai Uniós szabályok szerint ha valaki tartósan Magyarországon lakik, akkor bizonyos választásokon neki is keletkezik választójoga. Én ezzel a szabállyal egyetértek" - tette hozzá, majd leszögezte: ezt a választási törvényben kell megoldaniuk.


Megítélése szerint csak pártlistára vagy más országos listára szabad szavaznia annak, akinek nincs állandó lakhelye Magyarországon.
A magyarországi lakhellyel nem rendelkező állampolgárok választhatóságáról elmondta: "az a magyar állampolgár, akit választójogától nem fosztanak meg, választó és választható is." Jelenleg is van a magyar parlamentben olyan képviselő, aki magyar állampolgár, de évtizedek óta külföldön él, Schöpflin György személyében - hozott példát a politikus.


A választási rendszerrel kapcsolatban Kósa Lajos azt mondta, szerinte meg kell tartani a vegyes rendszert, de a részletes szabályozást később kell megalkotni.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite