2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
NagyvilágKöszönetet mondott a világnak és Oroszországnak az ügyvezető lengyel államfő

Köszönetet mondott a világnak és Oroszországnak az ügyvezető lengyel államfő


lengyel gyásznapLengyelország hálás a világnak és Oroszországnak azért a támogatásért, amelyet a Lech Kaczynski elnök és 95 további lengyel ember halálát követelő repülőgép-szerencsétlenség után nyújtottak neki - mondta Bronislaw Komorowski ügyvezető lengyel államfő szombaton a varsói Pilsudski téren rendezett állami gyászünnepségen.


"Nem sok ilyen pillanat van a nemzet történelmében, amikor valamennyien együtt vagyunk. A katasztrófa éppen ezek közé tartozik" - mondta Komorowski a téren és a környező utcákban összegyűlt százezres tömeg előtt, felidézve a szerencsétlenségben életét vesztett államfő, felesége és a többi áldozat emlékét.


"A hazám számára nehéz időben nem maradtunk magunkra. Hálásak vagyunk Oroszország polgárainak, akik együtt éreztek velünk" - folytatta. Meggyőződését fejezte ki, hogy ez nemcsak együttérzést jelent, hanem annak megértését is, hogy "miért mentek Katynba a lengyel ügy zarándokaiként". Mint mondta, ezt a helyet, a katyni igazságot megismeri az egész világ. "Ezért az igazságért mentek Katynba" - hangsúlyozta.


Lech Kaczynski és kísérete a szovjet titkosszolgálat által 1940-ben Szmolenszk környékén lemészárolt több mint 20 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre utazott Katinyba (Katyn), magánlátogatás keretében, amikor repülőgépük az oroszországi Szmolenszk repülőterén lezuhant.
Donald Tusk miniszterelnök beszédében minden lengyel számára "nagy próbatételnek" nevezte a katasztrófát. "A háború utáni lengyel történelem legnagyobb tragédiájának méretei meghaladják az emberi értelmet. Senki sem emlékszik arra, hogy ilyen sok kiemelkedő ember halt volna meg egyszerre, egy pillanatban" - mondta.


"A kemény munka nehéz próbatétele vár ránk, hogy az ő munkájuk ne vesszen kárba. De a legnagyobb kihívás, hogy megértsük a meghaltak reményeit, álmait és gondolatait, hogy képesek legyünk továbbvinni azokat. Ez a legnagyobb dolog, amit ma adhatunk nekik" - mondta végezetül a lengyel miniszterelnök.
Az állami szertartást követő gyászmisén Józef Kowalczyk pápai nuncius felolvasta XVI. Benedeknek a lengyel néphez intézett "együttérző" üzenetét. "A szentatya rám bízta azt a megtisztelő feladatot, hogy képviseljem őt önök előtt e fájdalmas körülmények között, s kifejezzem önöknek együttérzését és atyai érzéseit" - mondta Kowalczyk érsek.


Az eredeti terv szerint a Vatikán küldötte, Angelo Sodano bíboros mutatta volna be a szombat déli gyászmisét, a lengyel légtér zárlata miatt azonban nem tudott Varsóba utazni.
Lech Kaczynski államfő és felesége, Maria Kaczynska koporsóját a gyászmisét követően 17 órakor átszállítják a Keresztelő Szent János székesegyházba, ahol 18 órakor misét mutat be Kazimierz Nycz varsói érsek.


Az elnöki pár temetése vasárnap lesz Krakkóban, Lengyelország egykori fővárosában, a Wawelben.

2010-04-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite