2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
ItthonKovács Tamás: független marad az ügyészség

Kovács Tamás: független marad az ügyészség


Kovács TamásEurópában párhuzamosan létezik a kormányoktól független és a végrehajtó hatalom keretein belül működő ügyészség. Ma a kormányoldalnak meglenne a szükséges többsége ahhoz, hogy korlátozza az ügyészség jogait, ám a kormány prominensei nem tervezik megszüntetni a hatalmi ág függetlenségét - nyilatkozta a Népszabadságnak a legfőbb ügyész.


A rendszerváltozás óta három kísérlet volt az ügyészség jogainak korlátozására, függetlenségének megszüntetésére, politikai konszenzus hiányában azonban az efféle törekvéseknek esélyük sem volt, hogy kétharmados többséget kapjanak a parlamentben - jelentette ki a Népszabadságnak adott interjúban Kovács Tamás.


A legfőbb ügyész emlékeztetett: ma a kormányoldalnak meglenne a szükséges többsége hozzá, ám a kormánypártok prominensei nyilatkozataikban s a parlamentnek beterjesztett törvényjavaslatokkal egyaránt kinyilvánították, hogy nem készülnek megszüntetni az ügyészi szervezet függetlenségét.


Mint mondta: az Európa Tanács egy tíz évvel ezelőtti ajánlásában foglalkozott az ügyészségek alkotmányos helyzetével. Akkor úgy foglalt állást, hogy Európában párhuzamosan létezik a kormányoktól független és a végrehajtó hatalom keretein belül működő ügyészség. Egyik megoldást sem kell preferálni, ám ott, ahol az ügyészség a kormány irányítása alatt áll, törvényben kell garantálnia az ügyészi szervezet tevékenységében való függetlenségét - érvelt Kovács Tamás.


Hozzátette: az unió 27 tagállama közül 16-ban független az ügyészi szervezet a végrehajtó hatalomtól.


Forrás: Népszabadság/HÍR PORT24

2010-11-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite