2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonKövér: gyengül Brüsszelben az ellenállás a magyar kormánnyal szemben

Kövér: gyengül Brüsszelben az ellenállás a magyar kormánnyal szemben

 

Az elmúlt időszakban gyengült Brüsszelben az ellenállás a magyar kormány politikájával szemben, és csökkentek az országot ért támadások, ami részben a Magyarország által elért eredményeknek köszönhető, részben pedig annak, hogy a tágabb térség frontövezetté vált - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a III. Martosi Szabadegyetem nyitó fórumán, szerdán.

kover_laszlo11


A felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényén Kövér László, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke vett részt előadóként; mindhárman az elmúlt egy év legjelentősebb bel-, kül- és nemzetpolitikai történéseit értékelték.


Kövér László a főbb magyarországi politikai történéseket s azok visszhangját felidézve rámutatott: mára a gazdasági növekedés számadatai szerint Magyarország Európa élvonalába került, ami igazolta a kormány politikáját. "Ha a válságkezelés azon útját jártuk volna, amit Görögországban megvalósítottak, most ugyanott lennénk mint ők" - jegyezte meg.


A házelnök a magyar kormány nemzetpolitikai célkitűzéseiről is beszélt, s ezek kapcsán úgy vélekedett: jelenleg amikor "Magyarország az euroatlanti övezet fekete báránya", van néhány olyan téma, amelyek "asztalra erőltetése" visszás hatású lehet. "Több kárt okozhatnánk vele mint jót; előbb ki kell kerülni a célkeresztből" - fogalmazott. Megjegyezte: az őshonos kisebbségeket érintő kérdéseknél, nagyon magas az az ingerküszöb amelynél Brüsszelben már érzékelik, hogy valóban megoldásra van szükség, olyan magas hogy csak a balkáni konfliktus rezegtette meg a lécet.


A fórumon Potápi Árpád János arról beszélt, hogy az elmúlt egy évben a nemzetpolitika eszközeinek sorában komolyabb hangsúlyt kapott a gazdaságpolitika és ez a trend a jövőben is folytatódni fog. "A szülőföldön való boldoguláshoz nem csak szimbolikus - a jogi környezetet megteremtő - eszközökkel lehet hozzájárulni, hanem gazdaságpolitikai eszközökkel is" - hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár, példaként hozva fel egyebek mellett a határ menti régiók közös projektjeit.


Potápi a magyar kormányok nemzetpolitikájának elmúlt negyed évszázadát értékelve azt mondta: ebben a "hullámvölgyes időszakban" a Fidesz-kormányok idejét az eredmények jellemezték, 2010 után pedig a honosítási eljárással szilárd alapokat sikerült lerakni a magyarság egységének újbóli kialakításához. Hozzátette: a támogatáspolitikára fordított költségvetési összegek a jövőben növekedni fognak, és azok elosztásának rendszerében is lesznek változások.


Berényi József, az MKP elnöke a fórumon az elmúlt egy évet illetően a helyi magyar közösséget leginkább érintő történésekről szólt. Elmondta: műhelyükben elkészült, és bemutatásra került a helyi magyar közösség önkormányzatisági koncepciója. Hozzátette: jelenleg ott tartanak, hogy el kell magyarázniuk az embereknek: az autonómia nem "nemzeti romantika" hanem valós eszköz egy régió helyzetének javítására.


Berényi rámutatott: a koncepcióra szlovák részről kevés reakció volt, s azok sem voltak elutasítóak. A politikus szerint ez utóbbi, az, hogy "a szlovák miniszterelnök nem ugrott bele sáros csizmával a témába" annak is köszönhető, hogy a magyar és a szlovák kormány között jó a viszony, s azt a szlovák fél sem akarja elrontani. Az MKP politikusa a jövő évi parlamenti választásokról is beszélt, azt mondta: ez a választás legalább olyan fontos lesz mint a rendszerváltás utáni első, mivel eldől, hogy sikerül-e a magyar képviseletnek belekapaszkodnia a törvényhozásba.


A nyitó fórum keretében Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke a szabadegyetem fő szervezője bejelentette: felvidéki magyar fiatalok deklarációban kezdeményezték Esterházy János mártír gróf személyének - mint a szülőföldhöz kötődő feltétel nélküli hűség szimbólumának - a nemzeti értéktár felvidéki értékeibe való beemelését. A deklarációt a fórum három résztvevője is kézjegyével látta el, Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke pedig a mártír gróf díszkeretes korabeli fényképével ajándékozta meg a Magyar Közösség Pártját, amit annak elnöke vett át.


A Via Nova Ifjúsági Csoport, a Selye János Egyetem (SJE) hallgatói önkormányzata és több partnerszervezetük által szervezett Martosi Szabadegyetem vasárnapig tart, a rendezvény több, mint száz különböző előadást, kerekasztal beszélgetést, vitafórumot, koncertet kiállítást és más kiegészítő programot kínál, közel tucatnyi belső helyszínen.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-07-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite