2020. május 26., kedd - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonKövér László: a Fidesz nem eshet újra a 2002-es csapdába

Kövér László: a Fidesz nem eshet újra a 2002-es csapdába


Kövér László szerint a Fidesz a 2002-es választások elvesztése után minden meglepetésre felkészült, így még egyszer nem eshet ugyanabba a csapdába, mint akkor, mert az országnak nincsenek újabb elvesztegetni való évei.

Kövér Lásszló002


Az Országgyűlés elnöke erről a Lánchíd Rádióban beszélt csütörtökön, a kormánypárt választmányi elnökeként nyilatkozva.
A politikus szerint pártja 2002-ben nem volt "versenyképes" a szocialistákkal az utcai kampányolásban, a hivatalos párttagok száma ugyanis tízezer alatt volt, akiknek csak egy részét tudták mozgósítani. Ez meg is mutatkozott a választások napján, mivel nem tudtak a tízezernél több szavazókör mindegyikébe megfigyelőt küldeni a választások tisztaságának ellenőrzésére. "Megítélésem szerint ez nagyban befolyásolta a végeredményt" - fogalmazott.


Kiemelte azt is, hogy ebből a felismerésből és "sokkhatásból" következően az emberek később maguk szólították meg a Fideszt a polgári körökön keresztül. Kövér László szerint így ma a negyvenezres párttagságnál is többen vannak, akik formalitások nélkül is hajlandók támogatni a kormánypárt kampányát.


A közvélemény-kutatások Fidesznek kedvező eredményeire vonatkozó kérdésre azt mondta, "ha ez ismét elaltatja az éberségünket, akkor megérdemeljük a sorsunkat". Kövér László szerint ez a Fidesz politikusai mellett a szavazóikra is vonatkozik, mert 2002-ben a közvélemény-kutatásokon a Fideszt támogatók közül nagyon sokan otthon maradtak, mivel úgy gondolták, nincs rájuk szükség, illetve a "kisgazdapárt erkölcsi bomlásán bosszankodva" nem voltak hajlandóak a Fideszre szavazni.


Kövér László szerint azonban az akkori választások második fordulója megmutatta, hogy többen voltak az ellenfél szavazóinál, csak "átaludták" az első fordulót. Ez "komoly lecke" volt a Fidesz vezetőinek és szavazóinak egyaránt, "nem beszélve arról a nyolc évről, ami ezután következett, és amit nehéz lesz elfelejteni".


Kövér László újabb kérdésre reagálva nem értett egyet azzal, hogy 2002-ben későn kezdték, vagy "ellazsálták" volna a kampányt, mint mondta, azt gondolták, hogy a kormányzásuk eredményeinek bemutatása elegendő lesz "minden rágalom, mocskolódás, uszítás és feszültségkeltés" ellen. A Fidesz választmányi elnöke úgy fogalmazott, igyekeznek továbbra is jól kormányozni és bemutatni, mit veszíthet az ország vereségük esetén, de bármilyen meglepetésre felkészültek, és még egyszer nem eshetnek ugyanabba a csapdába, mert az országnak nincs elvesztegetni való "nemhogy nyolc, de négy, vagy egy éve sem".


A kormánypárti politikus az időközi választásokra kitérve elmondta, azokból nem érdemes következtetéseket levonni az országgyűlési voksolásra, de a Baján történtek szerinte jól modellezik milyen "módszerek, fogások" várhatók az ellenzéktől.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-10-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite