2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonKövér szerint gumicsont, Lázár viszont gennyes sebnek tartja az ügynökkérdést

Kövér szerint gumicsont, Lázár viszont gennyes sebnek tartja az ügynökkérdést


A Fidesz frakcióvezetője szerint minden ügynökaktákkal kapcsolatos adatot nyilvánossá kell tenni, és párthovatartozás nélkül viselni kell a következményeket. A házelnök szerint az egész vita csak értelmiségi belügy.

ügynök

A katonai és a nemzetbiztonságot veszélyeztető jelentéseken kívül minden, az ügynökaktákkal kapcsolatos adatot nyilvánossá kell tenni, és párthovatartozás nélkül viselni kell a következményeket - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjújában.

"Amíg nem lépünk, ez a terület a magyar demokrácia gennyes sebe marad, és a beteg állapota napról napra csak rosszabbodni fog" - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte gazdasági sikereket is csak úgy tud az ország elérni, ha a társadalom is begyógyítja a sebeket, kibeszéli a múltat, megnevezi és elítéli a bűnösöket. Lázár szerint az érintettek közéletből való kizárása kapcsán magyar utat kell választani. Azt mondta, a nemzetközi példákat alaposan megvizsgálva magyar megoldást kell találni.

Az LMP korábban törvényjavaslatot nyújtott be az ügynökakták nyilvánosságáról, a Fidesz-frakció azonban nem szavazta meg azt. Ezek után az LMP vitanapot is kezdményezett az ügynökkérdéséről. Az LMP javaslatával kapcsolatban Lázár János azt mondta, hogy az LMP politikai haszonszerzésből terjesztette be az indítványát. Mint mondta, elutasítják, hogy az LMP mindent, így a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő és a katonai dokumentumokat is közzétegye. "Azt meg egyenesen pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP javaslatát" - fogalmazott frakcióvezető.

Kövér: gumicsont az egész

"Én az egészet egy gumicsontnak, egy számomra, engem mérhetetlenül bosszantó álvitának, pótcselekvésnek tartom" - jelentette ki a házelnök.

Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem lehet egy huszárvágással megoldani ezt a kérdést, úgy válaszolt: az élet sokkal bonyolultabb, semmint, hogy vannak fekete-fehér megoldások.

"Szerintem azok a sommás állítások, azok a sztereotípiák, hogy itt már mindenki, mindenhol, mindent megoldott, egyedül mi nem tettük ezt meg, ezek egész egyszerűen tévedések" - fogalmazott. Ez merő tévedés, a környező országok sem oldottak meg semmit jobban, mint mi - mondta.

"Szerintem ez egy értelmiségi belügy, (...) az embereknek kisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy ezzel foglalkozzanak" - mondta Kövér László.

"De lássuk a medvét, milyen megoldási javaslatok lesznek az ellenzék részéről, a mi frakciónk részéről" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy bizonyos nemzetbiztonsági érdekeket figyelembe kell venni, és szerinte elképzelhetetlen, hogy totális nyilvánosságot kapjon mindaz, ami 1990 előtt történt.

Megvan a válasz

Arra a kérdésre, hogy 22 év miért nem volt elég, hogy ebben a témában egy kiérlelt javaslat elkészüljön, úgy válaszolt: "szerintem majdnem minden kérdésre benne rejlik a mai jogi szabályozásban a válasz. (...) Lehet azon finomítani, hogy ki hogyan, milyen mélységig ismerje meg mint áldozat, mint megfigyelt a rá vonatkozó iratokat, azoknak a személyét, akik őt megfigyelték (...), zsarolták".

Úgy vélte, lehet azon finomítani, hogy kutatóként hogyan lehet hozzáférni ezekhez az iratokhoz, de jelezte: ezek az iratok illegitim módon, egy diktatúrában születtek, rengeteg embernek olyan személyes titkát tartalmazzák, amelyek nyilvánosságra hozatala rájuk nézve kedvezőtlen is lehet.

"Egyetértek abban, hogy az elkövetők, az ügynökök, az SZT-tisztek, az egész gépezetet mozgatók tekintetében minden információt nyilvánosságra lehessen hozni (...), a másik oldalon pedig minden körülmények között a megfigyeltek, az áldozatok személyiségi jogait, méltóságát tiszteletben kell tartani" - fogalmazott.

A parlamentnek szerdán este benyújtott Országgyűlésről szóló törvény kapcsán úgy vélte: az nem helyes, ha egy képviselőjelölt egy parlamenti párt színeiben kéri a választók bizalmát és közben megváltoztatja a véleményét, és úgy áll át egyik oldalról a másikra, hogy erről a választókat nem tudja megkérdezni. "Nem is akarja, nyilvánvalóan" - jegyezte meg.

Mint mondta, személy szerint ő azt támogatja, hogy a képviselő azokban a színekben csinálja végig a parlamenti ciklust, amilyen színekben mandátumot nyert, ha pedig nem, akkor független képviselőként folytassa.

Arra a kérdésre, hogy ha az új törvényt ebben a formában fogadja majd el a parlament, akkor áprilisban, amikor a féléves moratórium lejár, a Demokratikus Koalíció nem alakíthat majd frakciót, a házelnök úgy válaszolt: "ez így van."

"Amit Bugár csinál, az nemzetárulás"

Március 15-e kapcsán Kövér László azt mondta, hogy a kormány nem akart versenyt csinálni abból, hogy a kormányt vagy az ellenzéket támogatják-e többen külföldről. Úgy fogalmazott: "a lengyel testvéreinket nem mi hívtuk ide, és pláne nem mi mondtuk, hogy hányan legyenek, hanem jó szántukból, önként csatlakoznak hozzánk".

Kövér László a szlovák választásokról szólva azt mondta: "amit Bugár Béla csinált, azzal, hogy megszakította személyes ambíciói kielégíthetetlensége okán az MKP-t, és annak szavazóbázisát, az szerintem nemzetárulás, és egy olyan hozzájárulás a szlovák hatalmi politika céljaihoz, törekvéseihez, amelyeknek az a végkifutása, hogy a magyar közösséget ott eltüntessék az etnikai térképről."


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-03-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite