2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonKövér szerint nagyrészt elvégezték az ország átalakításához szükséges munkát

Kövér szerint nagyrészt elvégezték az ország átalakításához szükséges munkát


Az Országgyűlés elnöke szerint nagyrészt elvégezték azt a munkát, amit az ország újjáalakítása igényelt. Kövér László erről az m1 Napirend előtt című műsorában beszélt hétfőn.

Kövér Lásszló002

Kövér László


A házelnök értékelve az eddigi törvényhozói tevékenységet és a hamarosan záruló tavaszi ülésszakot kifejtette: 467 törvény és 267 országgyűlési határozat született, ez minőségi és mennyiségi eredménynek egyaránt tekinthető. Ebből 60 százalék volt törvénymódosítás, a többi pedig új törvény - fűzte hozzá Kövér László, aki azt mondta, lassul a tempó, és ősszel további lassulásra számít.


Mint kifejtette: 150 törvényt fogadtak el 2010-ben, 2011-ben 215 törvény, idén június 25-ig pedig 98 törvény született. Azok a törvények melyeket módosítani kell, elenyésző számban fordulnak csak elő - jegyezte meg. Az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött törvényekről azt mondta, belefér ennyi, és ennél a jövőben csak kevesebb lesz, hiszen a köztársasági elnök egy világos normát szabott meg arról, hogy mire fog figyelni.


Arra a felvetésre, hogy nagyon markánsan szokott megszólalni, és az ellenzéki pártok közül különösen a szocialistákkal nagyon keményen bánik, azt mondta: kár is lenne tagadnia, őket kedveli a legkevésbé a jelenlegi politikai élet szereplői közül. "De amikor az ülésvezetés kapcsán kell reagálnom mindarra ami történik az ő padsoraikban, nem az elfogultság beszél belőlem" - tette hozzá. Mint mondta: az események folyamatos kommentálása, a hol ironikus, hol cinikus bekiabálás, hol folyamatos morgás, zajkeltés, sem a Jobbik, sem az LMP-frakciójában nem tapasztalható.


A szocialisták viselkedését nem lehet szó nélkül eltűrni az ülés vezetése során - fejtette ki. Azt mondta: bizonyos szempontból ezt pozitív jelként fogja fel, "az ő lelkükben zajlik is egyfajta vívódás, a lelkiismeretükkel próbálnak valamilyen módon dűlőre jutni, azért a nyolc évért, ami 2010 előtt volt". Kövér László szerint ugyanakkor a mostani konfliktusok "nagyon barátságosak", még az európai szintet figyelembe véve is. Az Országgyűlés elnöke úgy látta: nem a szócsatákkal, a bekiabálásokkal van probléma, hanem azzal, ha ez a parlament normális működését veszélyezteti.


A házőrségre vonatkozó felvetésre kifejtette: a parlamenten belül eddig senki nem volt arra rendelve, hogy adott esetben egy rendbontást megakadályozzon. Mint mondta, eddig nem tapasztalt olyan esetet, ami miatt mozgósítani kellett volna a házőrséget, és szerinte ez a jövőben sem várható. Ez csak egy utolsó, végső eszköz - mutatott rá Kövér László, aki szerint nem véletlen, hogy ez most jutott az eszükbe. Az ellenzéki pártok - elsősorban a Jobbik - olyan határokat léptek át az elmúlt több mint két esztendőben, amelyeket 22 év alatt még senki.


A Nyirő József újratemetésében játszott szerepéről szóló kérdésre azt mondta: a házelnök szuverén, utasítást senki nem adhat, de minden jó tanácsot el szokott fogadni a nemzetközi kapcsolatok tartásakor. Az Országgyűlés elnöke szerint speciális, véletlenszerű helyzet alakult ki ebben az esetben; a spanyol állam úgy ítélte meg, hogy a sírgondnoki jogosítványokat a magyar állam képviseli. A szervezés hosszú időn keresztül zökkenőmentesnek látszott, egészen addig, amíg Romániában a korábbi ellenzéki pártokból álló kormány került hatalomra, akik úgy gondolták, épp az ellenkezőjét kell csinálni e téren is, annak, mint elődjük. Egy békésen zajló folyamat utolsó előtti pillanatába rondított bele a barátságtalan, ellenséges bukaresti magatartás - tette hozzá.


Arról, hogy kezdeményezi-e bármilyen módon a feszültségek oldását azt mondta, meg kell várni a kampányidőszak végét és a választások eredményét. Az ügynöktörvényt firtató kérdésre válaszolva azt mondta: a több tudás, nem feltétlenül boldogít", és nem feltétlenül tartozik rá, vagy az adott tárca vezetőjére, a miniszterelnökre minden információ. Ami rá tartozik nemzetbiztonság szempontjából, azt a rendelkezésére kell bocsátani és olyan törvényeket kell alkotni, amelyek ezt lehetővé teszik - szögezte le.


Szerinte a magyar szabályozás élen járó a volt szocialista országok közül, és a legtöbbet nálunk lehet megtudni az előző rendszer titkos működéséről. Sehol máshol ennyi irathoz nem lehet hozzáférni - fűzte hozzá...


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-07-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite