2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKözeleg a tél, itt a trükkös faárusok idénye

Közeleg a tél, itt a trükkös faárusok idénye


A napokban a Rétsági Rendőrkapitányságra tett feljelentést egy 74 éves nő csalás miatt ismeretlen tettesek ellen. Három férfi egy 3,5 tonnás tehergépjárművel érkezett lakásához és azt állították, hogy a vállalkozó küldte őket, az általa rendelt tűzifával.

trükkös lopás


A néni kérdésükre elmondta, hogy 134 mázsa akác- és tűzifát rendelt 190.000 Ft értékben. Erre a férfiak a járműről kosarakkal pakolták a fát az udvarra, mondván, hogy ezzel mérik ki a mennyiséget. Távozásuk előtt 240.000 Ft-ot követeltek a fa ellenértékeként, de a hölgy csak 190.000 Ft-ot adott át részükre, akik ezzel sietve távoztak.

A néni csak később győződött meg arról, hogy a részére lerakott fa sokkal kevesebb, mint az általa kifizetett tűzifa, és a szállítókat nem az általa ismert vállalkozó küldte és nem is ismeri őket. Cselekményükkel az eddig ismeretlen elkövetők a sértettnek 130.000 Ft kárt okoztak.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ismét itt a fűtés szezon és ezzel együtt a házaló faárusok is megjelennek megyeszerte. Közkedvelt termék ilyenkor a téli tűzifa. A házaló illegális faárusok több módszert is alkalmaznak egyszerre. Ezek között található az a szinte már természetessé vált módszer, hogy nem a kifizetett mennyiségű fát, hanem jóval kevesebbet pakolnak le a vevőnek, ezzel már önmagában kárt okoznak. Előfordul, hogy a cselekményük során egész véletlenül a lakóépületbe is bejutnak, ahonnan kisebb értéktárgyat, készpénzt tulajdoníthatnak el.

További módszer, hogy kifigyelik, hogy a sértett honnan veszi ki fizetéskor a készpénzt és ezt követően rosszullétet színlelve, vizet kérnek és e közben pénzt, vagy egyéb értéktárgyat tulajdonítanak el.

Érdemes tudni azt is, hogy amennyiben a bűnözőktől vásárolt tűzifa engedély nélkül kitermelt, vagy lopásból származik, ennek tudatában megvásárlása már önmagában bűncselekmény, ezért a vásárló orgazdaság miatt büntetőjogilag felelősségre vonható és a bűncselekmény tárgyát képező fát a hatóság lefoglalja.

Felhívjuk olvasóink figyelmét legyenek óvatosak és otthonaikba ne engedjenek be idegeneket, házaló árusokat, így nem válhatnak trükkös tolvajok, csalók áldozatává.

 

HÍR PORT24

 

2011-09-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite