2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKözel négy és fél milliós támogatás az önkéntes mentőszervezeteknek

Közel négy és fél milliós támogatás az önkéntes mentőszervezeteknek

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elbírálta, a főigazgató pedig jóváhagyta a bíráló bizottság önkéntes mentőszervezetek 2017. évi támogatására vonatkozó javaslatát. Ennek értelmében Nógrád megyéből négy mentőszervezet jut támogatáshoz, összesen 3.413.033 forint értékben.

tamogatasegyesulet

A katasztrófavédelem rendszerében évről évre egyre fontosabb szerepet kapnak az önkéntes szervezetek, a tűzoltó egyesületek és a mentőszervezetek egyaránt. Utóbbiak megalakítása öt évvel ezelőtt kezdődött meg, ma már központi, megyei, járási és települési szinten is minősített csapatok támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját. A valós veszélyekre reagálni képes, speciális képességekkel bíró mentőszervezetek szükséges védőfelszereléssel, eszközökkel való ellátása, továbbá a felkészített szervezetek műveletekben történő alkalmazása és képességeik továbbfejlesztése az elmúlt évek alatt kiemelt fontosságú feladattá vált. Jelenleg országosan több mint tizennyolcezer önkéntes áll beavatkozásra készen.

A létszámnövekedéssel arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, az elmúlt öt évben hatszorosára nőtt. Tavaly 194 katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek országos szinten. Tagjaik a felkészítéseken, a rendszerbeállító, minősítő és ismétlő gyakorlatokon, valamint éles helyzetekben egyaránt jelen vannak és legjobb tudásuk szerint végzik munkájukat, a katasztrófavédelem pedig ehhez minden szükséges segítséget igyekszik megadni.

A szervezetek fejlesztése érdekében a katasztrófavédelem az elmúlt évhez hasonlóan az idén is kiírta azt a pályázatot, ami az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez szükséges technikai eszközök beszerzésére, a működési költségek finanszírozására, a védőruházattal való ellátásra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mentőcsoportok által elnyert eszközök - mentőhajó, kisbuszok, drón, quad, szivattyú, vagy éppen nagy teljesítményű áramfejlesztő - jóval hatékonyabbá teszik a mentőszervezetek árvízi védekezési, vízi mentési és kutatómentő tevékenységét.

A 2017-os pályázati kiíráson Nógrád megyéből a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület, az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet és Természetvédelmi Egyesület, a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület részesült támogatásban, összesen 3.413.033 forint összértékben. A megyei mentőszervezetek ezt az összeget technikai eszközre, gépjárműre, valamint üzemanyag költségre nyerték el.

 

Forrás:Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


2017-07-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite