2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonKözépiskolások demonstráltak az MTA épülete előtt

Középiskolások demonstráltak az MTA épülete előtt


Középiskolások demonstráltak a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen szerdán Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete előtt. A megmozduláson több mint ezren vettek részt, a felszólalók elsősorban az általuk kiszámíthatatlannak tartott felsőoktatás-átalakítás és a hallgatói szerződések ellen tiltakoztak.

hallgatoidemonstracioamta


A Téli Rózsás Diákforradalom néven meghirdetett demonstráción középiskolások szólaltak fel, akik a kormány felsőoktatási elképzeléseit bírálták, mivel szerintük azok kiszámíthatatlanok és tartalmuk naponta változik. A diákok továbbra is elfogadhatatlannak tartják a hallgatói szerződést, mert álláspontjuk szerint nem a fiatalok "röghöz kötésére", hanem kiszámítható és valódi munkahelyteremtésre lenne szükség. A felszólalók esélyegyenlőséget követeltek a hátrányos helyzetben élő, ám tehetséges fiatalok számára.


A felszólaló diákok a 2011-es keretszámok visszaállítását, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, valamint stabil felsőoktatást követeltek. Álláspontjuk szerint a diákoknak legalább két évvel az érettségi előtt meg kell ismerniük az egyetemekre való bekerülés feltételeit. Hangsúlyozták: nem a tandíj, hanem annak ilyen "gyors, kapkodó és esztelen" bevezetése ellen tiltakoznak. A diákok felháborítónak nevezték, hogy a felsőoktatási felvételire való jelentkezés határideje előtt két és fél hónappal senki nem tudja megmondani, hogy milyen rendszer vár a felvételizni kívánó diákokra.


Kifogásolták és megalázónak nevezték, hogy egyes médiumok félrevezető tájékoztatást adtak korábbi demonstrációikról. Felháborítónak mondták, hogy miközben a kormány az adósság ellen harcol, addig a diákokat adósságba kényszeríti. Azt hangoztatták, hogy a kormánynak olyan közoktatást kell létrehoznia, amely - külön ösztöndíjjal és szociális támogatással - kiemelten segíti a romák, a szegények felzárkóztatását. A kormányzat szerintük a diploma megszerzése után sem ad perspektívát a normális élethez.


A felszólalók hiányolták az oktatási rendszer átalakítása előtti valós szakmai konzultációt, egyben arányos keretszámokról szóló törvényt követeltek. Elhangzott az is, hogy nincs nyoma a költségvetésben annak a 24 milliárd forintnak, amelyet a kormány visszajuttatna az egyetemekhez. Követelték, hogy állítsák vissza az államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzést.


A demonstráción felszólalt Tamás Ferenc, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, aki felolvasta a tanári szervezet szolidaritási nyilatkozatát. Ebben elítélték és felháborítónak nevezték a diákok megosztásának és félrevezetésnek kísérletét, a fiatalok lejáratására irányuló törekvéseket, a középiskolásoknak az adatvédelemmel össze nem egyeztethető listázását és megfélemlítését. Hozzátette, a szervezet elutasítja a felelőtlen, fedezet nélküli ígéreteket az ingyenes továbbtanulásról, valamint az egyetemek gazdasági ellehetetlenítését.


A demonstrálók, akik az ország több mint negyven gimnáziumából és középiskolájából érkeztek, nem sokkal délután öt óra után rendőri felvezetéssel elindultak a József Attila utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton át a Margit hídhoz mentek, ahol rózsákat dobtak a Dunába. A több mint ezer demonstráló a beszédek alatt többször is azt skandálta: Együtt vagyunk!; Nem hagyjuk!; Hoffmann Rózsa, gyere ki a hóra!; Volt egy álmom, diploma, elvette a Rózsika.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
MTI Fotó: Beliczay László

 

2012-12-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite