2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKözépiskolások tanultak a Nógrád Megyei Levéltárban

Középiskolások tanultak a Nógrád Megyei Levéltárban

Tizenkét intézmény több mint 1500 középiskolás tanulója vett részt a Nógrád Megyei Levéltár rendhagyó foglalkozásain 2010 októbere és 2011 novembere között; a diákok nemcsak az intézmény munkájával, tudományos tevékenységével ismerkedhettek meg, hanem arról is meggyőződhettek, hogy a történelem nem fikció.

leveltar

Mint Tyekvicska Árpád, a Nógrád Megyei Levéltár igazgatója és Szederjesi Cecília igazgatóhelyettes a programról tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta: TÁMOP-programon 12 millió forintot nyert az intézmény arra, hogy minél több helyre minél több információt közvetítsenek a levéltárról, ennek keretében szervezték meg a Balassagyarmaton és Salgótarjánban zajlott levéltári órákat is.

A diákok láthatták saját településük történetét, értelmezték, kibogozták a kézzel írott forrásokat, a figyelmüket pedig leginkább a nyelvezet és a családtörténet ragadta meg. Megismerték a nagyraktárban és a restaurátor műhelyben folyó munkát, a tankönyvi anyag és a helyi múlt is élővé vált számukra. Kíváncsiak lettek a gyökereikre, de arra is, hogyan nézett ki egy-egy település 300 évvel ezelőtt.

A levéltári programokon az osztályfőnöki, a történelem és a fakultációs órák idején vettek részt a diákok.

Szederjesi Cecília arra is kitért: sok lehetőséget próbálnak kihasználni, hogy ismertté tegyék a levéltárat és a 30 ezer történelmi, helytörténeti kiadványból álló szakkönyvtárat. Honlap- és könyvbemutató rendezvények, népszerűsítő szórólapok mellett ezt célozták a rendhagyó levéltári órák is.

Mint elmondta, a legtöbb pénzt a könyvtári adatbázis feltöltésére fordították, amelynek eredményeként online is elérhető lesz a 30 ezer darabos könyvtár, a feltöltöttség jelenleg 70 százalékos.


Forrás: MTI/HÍR PORT 24

 

2011-12-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite