2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonKözlemény a tanévkezdéshez

Közlemény a tanévkezdéshez

iskolaAz iskoláztatás indokolt és indokolatlan költségei mellett szólni kell, azokról az egyszeri vagy rendszeres természetbeli és pénzbeli támogatásokról, amelyekkel az állam járul hozzá a családok nevelési és iskoláztatási költségeihez - olvasható a Magyarországi Szülők Országos Egysesülete által kiadott közleményben.

A széles körű állami gondoskodás nem csak a rászorulókat segíti, hanem sokszor a család jövedelmi és vagyoni helyzetétől függetlenül is jár az óvodába, iskolába járó gyermekek után.
Az állami támogatásokat a kincstáron keresztül közvetlenül vagy a helyi önkormányzatok és az iskolák által kell (kellene) eljuttatni a szülőkhöz és a gyermekekhez.
Felméréseink szerint az állami támogatások egy része nem jut el az érdekeltekhez, benn marad az állami büdzsében vagy az iskolafenntartók költségvetésében. Minden forint, ami nem kerül kifizetésre a gyermekek életnívóját csökkenti!
Mért nem jutnak el a tanulói juttatások a jogosultakhoz?
Elsősorban az információk hiánya miatt, másodsorban a juttatások szándékos visszatartása miatt.
A támogatások elosztására kötelezettek nem tesznek meg mindent azért, hogy a szülők és a tanulók hozzájussanak azokhoz az információkhoz, amelyek alapján kérhetik, vagy kezdeményezhetik a részükre biztosított juttatásokat, ezért milliárdos összegek maradnak az államkasszában. Az önkormányzatok adminisztratív intézkedésekkel és hivatali arroganciával nehezítik meg a támogatásokhoz való hozzáférést. A jogosultak által fel nem vett összegeket más célra használják fel.
Az állami támogatások listája a teljesség igénye nélkül:
Ingyenes és kedvezményes tankönyvellátás; Ingyenes általános gyermek és ifjúsági balesetbiztosítás; Iskolatej, óvodatej EU akció; Ingyenes és kedvezményes étkeztetés; Felelősség biztosítás tanulói károkozás esetén; Munkáltatói iskolakezdési támogatás; Ingyenes tanszerellátás; Utazási költségtérítés; Rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi kedvezmény; Szakiskolai ösztöndíj; Nevelési és iskoláztatási támogatás (családi pótlék); Pénzbeli és természetbeni juttatások a tanulószerződéses tanulóknak; Út a szakmához ösztöndíj pályázat; Stb.
Javaslat az állami támogatások és a tanulói juttatások cél szerinti felhasználásának biztosítására:
- A lakóhelye szerint illetékes helyi önkormányzat minden gyermekét nevelő szülő számára köteles kiküldeni egy olyan tájékoztató levelet, amelyben közlik azoknak a természetbeni és pénzbeli támogatásoknak a listáját, amelyet kötelesek igénybe venni gyermekük jólétének és létbiztonságának érdekében.
- Az oktatási intézményekben rendszeresíteni kell a Tájékoztatási napló intézményét, amelyben rögzítésre kerül, mikor és hogyan informálták a tanulókat és a szülőket a támogatási lehetőségekről és határidőkről, amelyekről a jogszabályok értesítési, tájékoztatási kötelezettséget írnak elő.

Forrás OS/MTI HÍR PORT24

2010-08-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite