2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKözös gazdaságfejlesztés Nógrád megyében és Dél-Szlovákiában

Közös gazdaságfejlesztés Nógrád megyében és Dél-Szlovákiában


A mezőgazdaságra építve keresik a közös gazdaságfejlesztési lehetőségeket a Nógrád megyei balassagyarmati kistérségben és a szlovákiai nagykürtösi járásban; megnyitották már a balassagyarmati termelői piacot és létrehozták a Palóc Portéka Egyesületet is - tájékoztatta az MTI-t az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás elnöke szerdán.

Nógrád-Geopark


Medvácz Lajos - aki egyben Balassagyarmat Fidesz-KDNP-s polgármestere - elmondta: a kistérség 29 települését tömörítő egyesület és a nagykürtösi Középső Ipoly-Mente Regionális Fejlesztési Ügynökség célja a két térség helyi forrás alapú gazdaságfejlesztési lehetőségeinek feltárása volt, a programot a Visegrad Fund Strategic Grant támogatta.


A programba bevont ELTE Humánökológiai Tanszék oktatóinak és hallgatóinak kutatása szerint az egyébként évszázados hagyományokkal rendelkező mezőgazdaság fejlesztésére kell építeni, mert a Börzsönyre történetileg jellemző állattartás és bogyósgyümölcs termesztés az Ipolyvölgy zöldségkerti- és borkultúrájával megfelelő termékválasztékot biztosíthat a térség lakosságának ellátására - tette hozzá az elnök.


Mint ismertette, helyi termelőkkel és kereskedőkkel létrehozták a Palóc Portéka Egyesületet, májusban pedig megnyitották a minden szombaton felkereshető termelői piacot Balassagyarmaton. Medvácz Lajos elmondta: mivel a fő cél a szlovák és magyar területeket is felölelő biorégió közös fejlesztése és életképessé tétele, keresik a jogszabályi lehetőségeket arra, hogy a határ szlovák oldalán élők is legálisan árulhassanak a piacon.


Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-06-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite