2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKözös megoldáskeresés a forgácsiakkal

Közös megoldáskeresés a forgácsiakkal


FotgácsA lakosság panaszait orvosolandó, bejárást szervezett a salgótarjáni önkormányzat a város bérlakásaival dúsan tűzdelt Forgács-telepre. A március 10-i találkozón a hivatal részéről jelen volt Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester, Fenyvesi Gábor alpolgármester, Dr. Kádár Zsombor jegyző és Molnár Ágnes, a Városüzemeltetési Iroda vezetője.


Az előzetesen feltárt problémákkal kapcsolatban érintett ügyek kezeléséhez a szakmai képviseletet a Salgó Vagyon Kft. részéről Tatár Csaba, a Városgazdálkodási és Üzemeltetési Kft. részéről Kenyeresné Barra Katalin, a Salgótarjáni Vízmű Kft. részéről Borbás Csaba, a Városi Rendőrkapitányságéról Bakos Norbert, a Nagyvárosi Polgárőr Egyesület részéről pedig Kakukk Zoltán biztosította.

A fórumszerű bejárás kezdeményezői a Forgács-telep lakói voltak, akik több olyan problémára hívták fel az önkormányzat figyelmét, amelyek véleményük szerint komolyabb anyagi ráfordítás nélkül is kezelhetők. Ilyen például az önkényes lakásfoglalók igazoltatása - rendszerint ők ugyanis azok, akik beszennyezik a környezetet -, az utak állapotának javítása, a terület kitakarítása, az illegális hulladéklerakók felszámolása, a temető megközelíthetőségének javítása.

A sétával egybekötött beszélgetésen a lakók szószólója Hranek Ferenc volt, aki a tervek szerint egy a jövőben megalakuló lakossági bizottságot fog irányítani annak érdekében, hogy az önkormányzattal szervezett formában tudjanak együttműködést kialakítani. A felvetést pozitívan fogadta Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester, aki elmondta: fontos, hogy a bérlők részéről is megszülessen az igény a tisztaságra, a rendre és ennek érdekében hajlandóak legyenek az együttműködésre. Mindent ugyanis nem lehet elvárni az önkormányzattól. Ehhez tartozik az is, hogy a Forgács-telepi bérlakások 70%-ban tartozással rendelkező, jogcím nélküli lakó él. Tatár Csaba ismertette, hogy a telep közel 5 millió forint tartozást halmozott fel, s mondjuk ki, a környezet állapotáért az itt élők a felelősek. Az önkormányzat a jogi lehetőségek szerint mindent megtesz, hogy rendezze a viszonyokat, de mivel egy-egy bírósági határozatra akár fél évig is várni kell, a jogcím nélküliek ezt kihasználják. Az önkormányzat kezei sok esetben meg vannak kötve.

Hranek Ferenctől megtudtuk, ami a bejárás során be is bizonyosodott: a lakók többsége a „tiszta udvar - rendes ház" híve, ám sajnos akadnak olyanok, akik nem törődnek a renddel. S ez zavarja a rendesen fizető, igényes embereket.
A problémák kezelésére első körben az a megoldás kínálkozik - vetette fel a polgármester, hogy a hamarosan kezdődő lomtalanítási akción a VGÜ Kft. dolgozói és a közmunkások segítségével megtisztítják a területet a szeméttől, a lakók kiürítik portáikat, felszámolják az illegális hulladéklerakókat.

Ezzel új korszakot nyitunk a Forgács-telep életében. Amennyire lehet, megtisztítjuk a környéket, s összefogással igyekszünk is a rendet megőrizni - mondta Székyné dr. Sztrémi Melinda. A lakosokkal való együttműködésünk következő állomásaként azt kérem, hogy jelezzék észrevételeiket mind az illegális szemétlerakásra, mind az önkényes lakásfoglalókra vonatkozóan a rendőrség felé, akik intézkedni fognak. A Salgó Vagyon Kft. részéről kérem a sűrűbb ellenőrzést, a gyakoribb felszólítások hátha eredményesek lesznek, és mindenki jobban odafigyel saját portájára - összegezte a városvezető a feladatokat, majd elmondta azt is: közben fog járni azért is, hogy a rendőrség és a polgárőrség gyakrabban járőrözzön a területen.
A lakóházakat összekötő úthálózat- és a városrész temetőjének megközelíthetőségének javításának lehetőségeit is felmérik, a VGÜ Kft. és a Városüzemeltetési iroda közösen keres megoldást a jelenlegi áldatlan állapotokra.

 

2010-03-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite