2019. július 15., hétfő - Henrik
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKözös programban képeztek elítélteket és állástalanokat Nógrád megyében

Közös programban képeztek elítélteket és állástalanokat Nógrád megyében


A Balassagyarmati Fegyház és Börtön elítéltjei és a bátonyterenyei kistérség állástalanjai közös programban szereztek szakmunkás, mentor és mediátor képesítést. Az Európai Unió által támogatott, 141 millió forintos költségű programban 106-an vettek részt - tájékoztatta szerdán a börtön kiemelt főreferense az MTI-t.

oktatas

Képünk illusztráció!


Nemszilaj László elmondta: a programot 2011 februárjában indították, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön konzorciumi partnere Bátonyterenye önkormányzata, valamint a városi Szondi György Szakközépiskola és Szakiskola volt. Bátonyterenyéről 28 munkanélkülit képeztek, közülük 15-en tettek szerkezetlakatos szakvizsgát. A mediátorok és a mentorok elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, a szerkezetlakatosok többsége azonban a közmunkaprogramban dolgozik.


A börtönben 78-an tanultak, őket az intézethez legközelebbi három leghátrányosabb kistérségből, a bátonyterenyeiből, a hevesiből és az ózdiból választották ki. Az elítéltek többsége az OKJ szakképzésben vett részt, és szerkezetlakatos, illetve központifűtés- és csőhálózat-szerelő képesítést szerzett, 17-en pedig mentorasszisztensi tanúsítványt vehettek át. A szakképzésben részt vevőknek Bátonyterenyén és Balassagyarmaton is 164 órás ECDL (európai számítógép-használói jogosítvány) start képzést tartottak.


Mint Nemszilaj László elmondta: külön projektelem volt a családi döntéshozó csoportkonferencia. Ebben tíz elítélt vehetett részt, akivel fellazult családi kapcsolataik újjáépítését kezdték meg még a fogva tartásuk ideje alatt, majd a szabadulók - a hevesi és a bátonyterenyei térségbe visszatérők - beilleszkedését két kapcsolattartó segítette hét hónapon keresztül. Erről módszertani filmet is készítettek, hogy hasznosítható, továbbgondolható módszert mutassanak be más büntetés-végrehajtási intézeteknek - tette hozzá a főreferens.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-10-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite