2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonKözzétették, mire mennyit költ Schmitt hivatala

Közzétették, mire mennyit költ Schmitt hivatala


Schmitt Pál 001Hét hónap után először váltak hozzáférhetővé a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) közérdekű gazdálkodási adatai: Schmitt Pál hivatala 4,5 millió forintból kapott új weblapot, a Sándor-palota üzemeltetése évente 40 millióba kerül. A KEH szerint minden esetben megfelel a törvényi előírásoknak, takarékos gazdálkodását pedig kiemelten fontos ügyként kezeli.


Hét hónap után nyilvánosságra hozta a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján azokat a gazdálkodási adatokat, melyek egyébként is közérdekűek, és melyekről negyedévente kellene beszámolót közzétennie - írja a Hírszerző, amely hozzáteszi, hogy az adatokkal kapcsolatos korábbi megkeresésére a hivatal két és fél hét alatt sem válaszolt, a Blikknek pedig pert kellett indítania, hogy közöljék velük, havonta 300 ezer forintot fizetnek Balsai István fideszes képviselő tanácsadóként dolgoztatott fiának, részmunkaidőben.


A hivatal összesen 58607 millió forintot költ a három volt elnök, Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László személyi javadalmazására, vagyis egy volt elnök 1,6 millió forintot kap még ma is havonta - ennyi kap Schmitt Pál is. Az adatokból az tűnik ki, hogy a KEH nagyságrendileg nem költ többet személyi kifizetésekre, mint Sólyom László hivatala. (A tavalyi év még „vegyes" volt, hiszen július végéig Sólyom László volt hivatalban.) Az 54 fős létszám nem változott, az apparátusra havonta 27 és 40 millió forint közötti összegben költöttek - előbbit szeptemberben, utóbbit decemberben. Egy kiugróan magas szám van, a júliusi 63 milliós költés, de ez minden bizonnyal az apparátus cseréjével, és az elbocsátott dolgozóknak fizetett végkielégítésekkel függhet össze - írja a Hírszerző.


A Köztársasági Elnöki Hivatal minden esetben megfelel a törvényi előírásoknak, takarékos gazdálkodását kiemelten fontos ügyként kezeli - idézte az MTI Kiss Norbertet, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetőjét hétfő este. A hivatalvezető elmondta, a keh.hu oldal átalakítása miatt a megszokottól eltérő helyen jelentek meg a közérdekű adatok. Kiemelte, a köztársasági elnök kérésének eleget téve a felelős gazdálkodás jegyében a hivatal tavaly 319 millió forintot és a strukturális változásoknak köszönhetően idén újabb több tízmillió forintot takarít meg a költségvetésében.


Kiss Norbert hangsúlyozta, a dolgozók részére sem jutalmat, sem fizetésemelést nem tervezett a hivatal erre az évre. Hozzátette: a törvényi előírásoknak megfelelően a cafetéria juttatásokat is 58 százalékkal csökkentették. Mint mondta, a jelenlegi Köztársasági Elnöki Hivatal - leszámítva a volt köztársasági elnököket és munkatársaikat - kevesebb létszámmal látja el megnövekedett jelenlegi feladatait. Elmondta még, a tervezett protokollkereten az első negyedévben is több millió forintot spórolt a hivatal. Kiss Norbert kijelentette, a Köztársasági Elnöki Hivatal minden esetben a törvények előírásainak megfelelően jár el.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite