2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedKPMG: a szabályozási hullám és a gyorsan változó gazdálkodási környezet kockázati tényez

KPMG: a szabályozási hullám és a gyorsan változó gazdálkodási környezet kockázati tényezők


A válság miatt eluralkodó szabályozási hullámot és a gyorsan változó gazdálkodási környezetet tartják a cégük működését leginkább veszélyeztető kockázati tényezőnek a cégvezetők - derült ki a KPMG 2012-ben több mint ezer vállalati felsővezetővel készített felméréséből.

munka

képünk illusztráció

A szakértők szerint a kockázatokra egységesen és teljes körűen kell felkészülniük a cégeknek, de ezzel egy időben meg kell határozni a kockázatviselési hajlandóságot is.

Az Economic Intelligence Unit közreműködésével megkérdezett több mint ezer felsővezető aggasztónak tartja a folyamatosan változó nemzetközi gazdasági környezetet, ennek megfelelően a kockázatkezelésre szánt források növekedéséről számoltak be. A cégek 20 százalékánál viszont nincs érdemi kockázatkezelési stratégia, további 39 százalékuknál pedig az üzleti egységekre bízzák a kockázatok megítélését és kezelését.

A felmérés szerint azonban hiába emelkednek a kockázatkezelésre szánt kiadások, ha elmarad azok megtérülésének elemzése, vagy nem teremtik meg annak lehetőségét, hogy egységes vállalati stratégiát alakítsanak ki és azt időről időre aktualizálják. A cél az, hogy lentről fölfelé, vagy akár csak a középszintű vezetőktől kiindulva felmérjék a kockázatokat, és megfogalmazzák a társaság kockázatviselési hajlandóságát, ami ugyancsak nélkülözhetetlen a stratégiai jelentőségű döntések meghozatalához.

A kockázatviselési hajlandóság megfogalmazásához fel kell mérniük a cégeknek, hogy mi az a veszteség- és költségszint, ami veszélyezteti a fizetőképességet vagy a vállalkozások hitelminősítését.

A felmérés szerint a kockázatviselési képességről és hajlandóságáról csak a cégek 19 százaléka készít átfogó elemzést, 22 százalékuk tervezi ezt, 40 százalékuknál egyes szervezeti szinteken léteznek hasonló elemzések, 19 százalékuk viszont még egyáltalán nem foglalkozott ezzel a kérdéssel.

"Azt látjuk, hogy egy rég meghaladott gondolkodásmódot próbálnak az új világgazdasági kihívásokhoz igazítani. A cégek minden erejükkel igyekeznek a maguk javára fordítani a változásokat, de ehhez előbb meg kell határozni a cég kockázatviselési képességét, és az adott stratégiához tartozó kockázatokat egyaránt" - fejtette ki Michael J. Nolan, a KPMG Risk Consulting részlegének globális vezetője az elemzés kapcsán.

"Ebben a helyzetben azok a cégek tehetnek szert jelentős versenyelőnyre, amelyek képesek egységesen és teljes körűen felmérni és kezelni a kockázatokat, miközben lehetőségeikhez mérten rámenősek és rugalmasak maradnak" - vélekedett a KPMG szakértője.


Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-05-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite