2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
NagyvilágKritikus a közlekedési helyzet - óriási gondot okoz a hó Európában!

Kritikus a közlekedési helyzet - óriási gondot okoz a hó Európában!


europai_havazas"Legalább" egy teljes napra bezárták a második legnagyobb brit repülőteret, Gatwicket, ahol budapesti járatokat is töröltek, és a brit meteorológia szerint csütörtök reggel egyes országrészekben mínusz 30 fokos fagy is lehet.


Kritikussá vált a közlekedési helyzet szerdára Nagy-Britannia több térségében, így London környékén is a folytatódó havazás és a helyenként mínusz 20 fokos példátlan fagyok miatt. "Legalább" egy teljes napra bezárták a második legnagyobb brit repülőteret, Gatwicket, ahol budapesti járatokat is töröltek, és a brit meteorológia szerint csütörtök reggel egyes országrészekben mínusz 30 fokos fagy is lehet.


A Londontól délre fekvő Gatwick - amely az ugyancsak Londont kiszolgáló Heathrow után a második legnagyobb forgalmú brit légikikötő - szerdán egész nap sem fogadni, sem indítani nem tudott járatokat a havazás miatt. A repülőtér tájékoztatása szerint a forgalom "legkorábban" csütörtök reggel indulhat meg, de azután is "további járattörlésekre, késésekre és komoly fennakadásokra" kell számítani.


A Gatwicket működtető cég arra kérte az utazókat, hogy csütörtökön is légitársaságuknál érdeklődjenek járataikról.
Gatwick és Ferihegy között a Malév napi két, az easyJet brit légitársaság napi egy járatpárt közlekedtet, és a lezárás miatt szerdán mindhárom járatpárt törölték.


A London nyugati határán fekvő Heathrow - ahonnan a British Airways indít járatokat Budapestre - szerdán működött ugyan, de a BA három budapesti járata közül a középsőt törölték.
Lutonon, a harmadik olyan londoni repülőtéren, ahonnan Ferihegyről is érkeznek napi járatok, szerdán viszonylag zavartalan volt a forgalom.


Szerdán viszont ismét - az utóbbi egy hétben immár sokadszor - lezárták a skót főváros, Edinburgh repülőterét a havazás és a jegesedés miatt, és több észak-angliai repülőtéren sem volt forgalom.
A Londont körülvevő, 190 kilométeres, hatsávos autópályagyűrűn, az M25-ösön szerdára szintén kritikussá vált a helyzet, miután a havazás okozta balesetek miatt helyenként 20-40 kilométeres álló sorok alakultak ki. Komoly fennakadások voltak London vasúti forgalmában is.


Szerdára virradóra Skócia magasabban fekvő vidékein mínusz 20 fokos fagyokat mértek, ami példátlan hideg Nagy-Britanniában a tél ilyen korai szakaszában.
A brit meteorológiai szolgálat ráadásul csütörtökre még keményebb fagyot jósolt: előrejelzése szerint egyes skóciai térségekben mínusz 25-30 fokos reggeli hőmérsékleti mélypont sem kizárt.


Skócia nagy részét, valamint Anglia északi és keleti vidékeit szerda este már egyméteres hótakaró borította, és most már délen is egyre kiterjedtebb a havazás. A hét második felében a meteorológia szerint Londonban és környékén is jelentős - akár 30 centiméteres - hó várható.


A legtöbb skóciai iskolát további intézkedésig bezárták a helyi tanácsok, így a tartományban mintegy 250 ezer diák örülhet a soron kívüli szünidőnek.


Nagy-Britanniában 1993 óta nem volt ilyen havazás és fagy az évnek ebben a szakaszában.
Az előző brit tél is rendkívül kemény volt, a hőmérséklet sokszor süllyedt jóval mínusz 20 fok alá, és decembertől februárig szinte folyamatosan hótakaró borította az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen ország jelentős részét.

Szlovákiában és Csehországban megugrott a közlekedési balesetek száma


Megugrott a közúti balesetek száma Szlovákiában és Csehországban, miután az utóbbi napokban mindkét országban erősen havazik.


A Lőcséhez közeli Alsórépás (Nizné Repase) mellett szerda délután egy személygépkocsi és egy autóbusz ütközött össze. A túl gyorsan hajtó autó a síkos úton megcsúszott, vezetője a baleset következtében a helyszínen életét vesztette. Az autóbusz utasai sérülés nélkül megúszták az ütközést. Kisebb-nagyobb baleseteket más vidékekről is jelentenek.


A Magas-Tátra és az Alacsony-Tátra vidékén, valamint a Szepességben is sűrűn hull a hó szerda dél óta, az utak havasak, jegesek, a rendőrség ismételten óvatosságra intette a sofőröket. A hegyi utakon számos kamion elakadt, az út szélén kénytelen parkolni, s akadályozza a forgalmat. Sok helyen fák dőltek az útra, eltakarításuk időt vesz igénybe.
A Besztercebánya és Turócszentmárton közti főúton a Donovaly hegyi átkelőt ezúttal teljesen lezárták, mert a hóbuckák miatt az út már hóláncokkal is járhatatlan.


Gyakorlatilag egész Szlovákiában havazik, az utakat kásás hó fedi. A szlovák útkarbantartási vállalat jelentése szerint a főutak mind járhatóak, de fokozott óvatosságra van szükség.


Csehországban északkeleten és délnyugaton van kiadósabb havazás. Dél-Morvaországban a délután folyamán számos baleset történt, számos sérüléssel, de halálos áldozatok nélkül. A D1-es autópályán Brünn mellett délután tucatnyi autó ütközött össze, s jó egy órára gyakorlatilag leállt a forgalom. Két órán keresztül lezárták a Mikulov melletti cseh-osztrák határátkelőt is, mert az osztrák oldalon kamionok ütköztek össze, s eltorlaszolták az utat.


A balesetek, az elakadt kamionok és az utakat borító hóbuckák miatt lelassult, számos helyen megszakadt a közúti közlekedés. A dél-morvaországi rendőrség felszólította az embereket, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne üljenek kocsiba. Hasonló problémák vannak Nyugat-Csehországban Karlovy Vary és Pilsen környékén is.


A meteorológusok szerint az intenzív havazás csütörtökön is folytatódik. Míg a közlekedésben a hó gondokat okoz, a hegyvidéki síközpontok egymás után jelentik be, hogy a hét végén szezonnyitót tartanak, mert a hóviszonyok kitűnőek. A cseh hegyvidékeken az utóbbi napokban 30-50 centiméternyi friss hó hullott.


A hét végére rendkívül erős fagyokat várnak. Meteorológiai jelentések szerint mínusz 25 fok is lehetséges. A rendőrség szerint az utóbbi napokban legalább négy hajléktalan halálát okozta a zord időjárás és az éjjeli fagy.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite