2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonKritikus órák jönnek! Észak-Magyarországon sorra dőlnek meg az árvízszintek

Kritikus órák jönnek! Észak-Magyarországon sorra dőlnek meg az árvízszintek


pasztoiarviz02Miskolcon várhatóan újra le kell zárni az M30-as lehajtóját, húsz feletti Borsodban azoknak a útszakaszoknak a száma, amik autóval megközelíthetetlenek, a védekezésben csak Borsodban 6700-an vesznek részt.


Sorra dőlnek meg az eddig mért legnagyobb árvízszintek az észak-magyarországi folyókon, a Sajó Sajópüspökinél tetőzött, a Bódva Hídvégardónál ennek közelében van, a Hernád pedig tovább árad.
Rekordok dőlhetnek meg

A várható Sajó-árhullám és a Bódván érkező jelentős víztömeg miatt Felsőzsolcánál is a korábbit számottevően meghaladó vízszintre kell felkészülni.
A Bódva jelenleg 325 centiméteres vízállással tetőzik Hídvégardónál, alatta Szendrőnél lassan tovább árad.
A Bódva mentén jelenleg Szendrőben és Edelényben összpontosul a munka. Edelényben csütörtökön újra alkalmazzák a vízzel töltött savtartályok kihelyezését, hogy ezzel is biztosítsák a töltés állékonyságát.

A Hernád szlovákiai alsó szakaszán, Hernádzsadánynál hajnal 3-4 óra között 506 centiméterrel stagnált a vízszint, míg legnagyobb mellékvize, a Tarca alsó szakasza lassan tovább árad.

Hazai területen Hidasnémetinél a vízállás csütörtökön hajnali 3 órakor meghaladta a 434 centiméteres, eddigi legmagasabb vízszintet, és tovább árad. Itt a várható tetőzési érték 460 centiméter - plusz, mínusz húsz centiméter -, jelenleg 437 centiméter a folyó vízállása.
A Tarna parádi ága apad, míg ceredi ága jelenleg tetőzik Siroknál. Az "összefolyás" alatt mindenhol apad a vízszint, de az apadás üteme viszonylag lassú. A Bodrog hazai felső szakaszán stagnál a vízszint, míg Sárospataknál gyengén áradó a vízmozgás.


A Tisza felső szakasza lassan árad, míg Tokajnál stagnál, alatta pedig szintén lassan árad. A Ronyva ütemesen apad. A Takta lassan árad, Taktaföldvárnál a vízszint megközelítette a május 18-án kialakult 378 centiméteres maximumot, és várhatóan csütörtökön meghaladja azt.


Nehézkes a közlekedés autóval

Több települést továbbra sem lehet megközelíteni személyautóval Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és igen sok út járhatatlan az árvíz miatt. Tornaszentandrás, Tornabarakony, Rakacaszend, Sajóvelezd továbbra is a víz fogságában van, megközelíthetetlen személyautóval. A Sajó áradása miatt járhatatlan a Sajóecseg-Boldva, a Sajóvámos-Szirmabesenyő, a Sajópüspöki és Bánréve közötti út és a sajógalgóci bekötő út. A Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni a Kiskinizs-Hernádkércs és a Fügöd-Hernádszentandrás közötti úton.

Ugyancsak járhatatlan a Sajólád-Bőcs, az Ond és Rátka közötti út, Bőcs és Csesztve belterületén az út. Nem lehet közlekedni az Edelény-Balajt, a Komjáti-Bódvalenke, a Nyékládháza-Ónod, a Pere-Hernádszentandrás, a Meszes-Krasznokvajda, az Alsóvadász-Homrogd, a Novajidrány-Vizsoly, az Adács-Vámosgyörk közötti úton sem.


Éjszaka nem volt szükség újabb kitelepítésekre


Az éjszaka folyamán folytatódott a védekezés, újabb kitelepítésekre az árvíz miatt nem volt szükség - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6.700-an vesznek részt a védekezésben, 600-an a tűzoltóságtól és a katasztrófavédelemtől, a többiek civilek, katonák és rendőrök. A megyében kitelepített 308 személy közül 49-en maradtak a kijelölt befogadóhelyen, a többiek saját felelősségükre visszatértek otthonukba.
Győr-Moson-Sopron megyében a legrosszabb a helyzet Bőnyön, ahol 200 ember dolgozik a védekezésben.

A Nógrád megyei Pásztón nem volt szükség újabb kitelepítésre. Az előző nap befogadóhelyre került 183 ember közül mindössze egy maradt ott, a többiek saját felelősségükre hazamentek.
A tűzoltók az éjszaka folyamán 1.500 alkalommal végeztek műszaki mentést a víz miatt.


Víz alá kerülhet az M30-as miskolci lehajtója

Várhatóan csütörtök délelőtt újfent víz alá kerülhet az M30-as autópálya Miskolc keleti lehajtója, az autósoknak ezért már a város határában el kell hagyniuk az autópályát.
Közlésük szerint a Sajón levonuló árhullám csütörtök délelőtt Felsőzsolcánál meghaladhatja a két héttel ezelőtti szintet, ezért várhatóan 3-as számú főút Felsőzsolca és az arnóti körforgalom közötti szakaszát lezárják, miként ezzel egyidejűleg az M30 miskolci szakaszát is.

A magyar-szlovák határon vélhetően lezárják a kamionok előtt a tornyosnémeti, a tornanádaskai határátkelőhelyeket. A sátoraljaújhelyit már lezárták.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2010-06-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite