2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedKSH: 1,5 százalékkal csökkent a GDP a harmadik negyedévben

KSH: 1,5 százalékkal csökkent a GDP a harmadik negyedévben


Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012. harmadik negyedévében 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

tozsdeegy


A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez mérve 0,2 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 1,6 százalékkal csökkent a GDP a harmadik negyedévben. A most közölt adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes becsléssel. Londoni elemzők 1,1-1,3 százalékos visszaesést vártak a harmadik negyedévre éves összehasonlításban. 2012 első háromnegyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.


A csökkenésben jelentős szerepet játszott a mezőgazdaság teljesítmény-visszaesése: az előző évi magas bázist követően és az idei aszálykárok következtében 21,4 százalékkal, a 2010. évi szintre süllyedt. Az ipar hozzáadott értéke 0,2, ezen belül a feldolgozóipar 0,4 százalékkal csökkent. A feldolgozóiparon belül egyre nagyobb súllyal rendelkező járműgyártás területén továbbra is növekedést, míg a számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártásában továbbra is jelentős visszaesést mért a KSH, elsősorban a hazai gyártású híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek keresletének mérséklődése miatt.


Az építőipar teljesítményének első félévi visszaesése a harmadik negyedévben növekedésbe fordult (2,3 százalékkal emelkedett), elsősorban az elkerülő és összekötő utak építésének, és vasúti fővonalak felújítási munkáinak köszönhetően. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 0,7 százalékkal csökkent, az esés felgyorsult az első félévi 0,3 százalékos ütemről. Legnagyobb mértékben - 3,9 százalékkal - a pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye csökkent. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 1,5 százalékkal csökkent, ezen belül a kereskedelem teljesítménye csökkent, míg a szálláshely-szolgáltatásé és a vendéglátásé nőtt.


A szállítás, raktározás ágazat teljesítménye a korábbi negyedéveknél enyhébben, 1 százalékkal esett vissza, összhangban az ipar teljesítményével. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke az előző negyedévi csökkenés után 0,4 százalékkal emelkedett, míg a közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,2 százalékkal mérséklődött. Ugyanakkor kilencedik negyedéve folytatódott és 3,7 százalékkal emelkedett az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében.


A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása 2012 harmadik negyedévében 3,9 százalékkal csökkent; a háztartások fogyasztási kiadásai ugyanennyivel maradt el az egy évvel korábbitól, míg az első félévben 1 százaléknál kisebb volt ez a csökkenés. A háztartások fogyasztási kiadásán belül nagy súlyú kiadási csoportok majd mindegyikénél - többek között az élelmiszerek, a közlekedés és a lakhatással kapcsolatos szolgáltatásoknál - csökkent a volumen. Mind a külföldiek magyarországi fogyasztása, mind a magyarok külföldi fogyasztása csökkent.


A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 4,0 százalékkal esett vissza, míg a közösségi fogyasztás 1,4 százalékkal emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás visszaesése - a második negyedévi 4,5 százalékosnál kisebb, 3,6 százalékos volt. Mindez 0,6 százalékponttal fékezte a GDP növekedését.


Az építési beruházások továbbra is jelentős mértékben elmaradtak az egy évvel korábbitól, miközben a gép- és berendezés-beruházások emelkedtek. Az ágazatokat tekintve a feldolgozóipar beruházásai nőttek. A nagy súlyt képviselő ipari alágak közül kiemelkedően emelkedtek a beruházások a járműgyártásban, a gép-, gépi berendezés gyártásban és a villamosberendezés-gyártásban. A készletek állománya a harmadik negyedévben folyó áron 97 milliárddal, míg az előző év azonos időszakában 140 milliárd forinttal nőtt.


A bruttó felhalmozás 9,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, így 1,5 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. A külkereskedelmi forgalomban, folyó áron továbbra is kiemelkedően magas, 629 milliárd forint aktívum keletkezett, kevésbé romló cserearányok mellett. Az export 1,9 százalékkal nőtt, míg az import 0,7 százalékkal csökkent. Az áruforgalom kivitele 2,2 százalékkal nőtt, behozatala 0,6 százalékkal mérséklődött.


A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2012 harmadik negyedévében a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. A mezőgazdaság teljesítménye 2,4, a szolgáltatások 0,2 százalékkal maradt el az előző negyedévitől, a feldolgozó ipar 0,3 az építőipar 2,8 százalékkal javította teljesítményét. A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztásának csökkenése az előző negyedévi 0,9 százalékról 1,3 százalékra gyorsult, a beruházások 1,0 százalékkal tovább estek, az áruk és szolgáltatások importja mellett egy éve először csökkent az export is 0,8 százalékkal.


Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió tagországainak együttes bruttó hazai terméke 2012 harmadik negyedévében 0,4 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva. Magyarország mellett még 10 tagországban, többek között Csehországban, Finnországban, Hollandiában, Romániában és Szlovéniában volt alacsonyabb a GDP volumenindexe az EU átlagánál

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-12-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite