2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedKSH: csökkent a beruházások volumene az első negyedévében

KSH: csökkent a beruházások volumene az első negyedévében


Az idei első negyedévben 9,6 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a beruházások 2,4 százalékkal mérséklődtek - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

ksh2016


A visszaesést elsősorban az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződésével indokolta a KSH, ami a költségvetési szervek beruházásait érintette nagyobb mértékben. Az első negyedévi teljesítmény értékeléséhez hozzátartozik, hogy a beruházások a tavalyi első negyedévben 4,5 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, a negyedéves adatot viszont árnyalja, hogy 2015 negyedik negyedévében 7,0 százalékos éves és 1,7 százalékos negyedéves növekedést jelentett a KSH.


A nemzetgazdasági ágak többségében a beruházási aktivitás csökkent, a legnagyobb mértékben, 74 százalékkal a vízellátás, a szennyvízgyűjtés és a hulladékgazdálkodás ágban. A kevésbé érintett területeken a csökkenés kisebb volt, a gépberuházási tevékenység például 3 százalékkal, a feldolgozóipari fejlesztések 3,6 százalékkal csökkentek. A beruházások több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 4,9, a költségvetésben 39 százalékkal maradt el a beruházási teljesítmény 2016 első negyedévében az egy évvel korábbitól. A KSH adatai szerint a beruházási teljesítmény 9,6 százalékos csökkenésén belül, a gép- és berendezésberuházások volumene 3,0, az építési beruházásoké nagymértékben, 19 százalékkal esett.


A nemzetgazdasági beruházások több mint harmadát képviselő feldolgozóipar fejlesztései 3,6 százalékkal mérséklődtek, negyedik negyedéve nem nőttek a beruházások éves összevetésben. Az idén elsősorban a járműgyártás, a gép, gépi berendezés gyártása és a vegyi anyag, termék gyártása alágak beruházásainak visszaesése miatt. Ugyanakkor az alágak több mint felében nőttek a beruházások, a legnagyobb mértékben - egy nyugat-magyarországi zöldmezős beruházás hatására - a fémalapanyag és fémfeldolgozó termék gyártása területén. Csökkentek a beruházások a szállítás, raktározás területén mintegy 41,2 százalékkal, a humán-egészségügyi és szociális ellátás ágban 28,4 százalékkal, az oktatásban 13,5 százalékkal, mezőgazdaságban 9,7 százalékkal, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban 6,3 százalékkal 2015 első negyedévéhez képest. Néhány kisebb súlyú nemzetgazdasági ágban viszont jelentősen nőtt a beruházások volumene az első negyedévben, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás területén több mint duplájára emelkedett, amelyben szerepet játszottak a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztések.


A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 15,8 százalékkal, a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágban 32,1 százalékkal emelkedtek a beruházások. A kereskedelem, gépjárműjavítás ágban 2,7 százalékkal nőttek a beruházások az alacsony bázishoz képest. Az egyéb szolgáltatás területén tapasztalt 189,8 százalékos emelkedést a gyógyfürdő-felújítások és az egyházi épületek rekonstrukciós munkálatai segítették - közölte a KSH.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-05-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite