2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedKSH: enyhén gyorsult az ipari termelés növekedése februárban

KSH: enyhén gyorsult az ipari termelés növekedése februárban


Februárban az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, mind a nyers, mind pedig a munkanaphatástól megtisztított mutató szerint - jelentette a részletes adatok alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

gazdasagketto

Képünk illusztráció!


Az adatok megegyeznek a múlt héten közölt első becsléssel. Januárban a termelés 5,3 százalékos növekedését mérte a statisztika. Az előző havival összevetve az ipar kibocsátása februárban 0,3 százalékkal csökkent. A belföldi értékesítés volumene 5,2 százalékkal, az export 7,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipar kibocsátása 5,9 százalékkal, ezen belül a járműiparé 16,5 százalékkal nőtt.


Az élelmiszeripar termelése februárban 7,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári mindössze 0,8 százalékos növekedés után, a számítógépek és elektronikai termékek gyártása az előző havival megegyező 5,4 százalékos növekedést mutatott. Nőtt a villamos berendezések és a gépek gyártása is 2,4, illetve 2,0 százalékkal, a gyógyszereké pedig 4,8 százalékkal.
A feldolgozóipar belföldi eladásai 6,8 százalékkal felülmúlták a tavaly februárit, a járműipari eladások 34,8, a számítástechnikai eszközöké 13,8 százalékkal nőtt, az élelmiszeripar belföldi értékesítése 4,1 százalékkal bővült.


A feldolgozóipari export 7,5 százalékos növekedését továbbra is a járműipari kivitel 15,4 százalékos emelkedése húzta, de 15,2 százalékos exportnövekedést mutatott a gumiipar is, az élelmiszerek exportvolumene 11,0 a gyógyszereké 4,6, a számítástechnikai eszközöké 4,5 százalékkal nőtt tavaly februárhoz hasonlítva.


A feldolgozóipar új rendelései gyakorlatilag az egy évvel korábbival megegyezően alakultak. Valamelyest csökkentek a járműipar új rendelései (1,4 százalékkal), a gépi berendezésekre feladott új rendelések (0,4 százalékkal) és a gyógyszerekre befutottak (7,5 százalékkal). A számítástechnikai és a villamos berendezésekre viszont 4,3, illetve 5,4 százalékkal több rendelést adtak fel, mint tavaly februárban.


A korábbi megrendelések eredményeként a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes rendelésállománya 19,8 százalékkal meghaladta februárban az egy évvel korábbit, a járművekre 28,6, a gépekre 27,7 százalékkal nagyobb volt a rendelésállomány, mint egy évvel korábban. Az exportrendelések 21,3 százalékkal nagyobbak az egy évvel korábbinál, a járművekre 29,3, a gépi berendezésekre 28,0, a számítástechnikai eszközökre 9,8 százalékkal több a megrendelés. A belföldi rendelésállomány 5,8 százalékkal alacsonyabb a tavaly februárinál csak a villamos berendezésekre és a gépi berendezésekre van több megrendelés 15,6, illetve 22,4 százalékkal, a járműipar belföldi megrendelései 7,5 százalékkal alacsonyabbak voltak februárban mint egy évvel korábban.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-04-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite