2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
NagyvilágKülföldi sajtó Magyarországról: A maga útjához ragaszkodó kis ország önhittsége

Külföldi sajtó Magyarországról: "A maga útjához ragaszkodó kis ország önhittsége"


A The Independent és a Financial Times közölt írásokat a brit lapok közül szombaton a magyar belpolitikáról.

ujsag001


A The Independent, a legnagyobb liberális brit napilap Magyarország visszalép a demokráciától című szerkesztőségi cikke szerint Orbán Viktor, "az 1989-es forradalom ellenzéki hőse" továbbra is rendkívül népszerű, és a kétharmados parlamenti többség révén "gyakorlatilag azt csinál, amit akar". Úgy tűnik azonban, hogy nem vonta le teljesen a tanulságait annak a történelmi mozgalomnak, amely megdöntötte a kelet-európai kommunista zsarnokságot.

A The Independent szerint "csúszós lejtőre kerül" az az ország, ahová a zsarnokság megérkezik. Orbán Viktor számára elég egyértelmű figyelmeztetés lehetett volna a putyini Oroszország demokráciájának elsatnyulása, ám fonák módon úgy tűnik, hogy éppen ez vált követendő modellé - állt a liberális brit napilap szombati írásában.

Magyar beteg

A szerkesztőségi cikk szerint Orbán Viktor az önkényuralmi ellenőrzés új korszakát vezeti be, azzal az indokkal, hogy a szocialisták a pusztulás szélére sodorták az országot. A beteg azonban az általa alkalmazott orvoslástól sem lett jobban, és Magyarország most már a csőd tényleges kockázatával kénytelen szembenézni.

A maga útjához ragaszkodó kis ország önhittsége komikus is lehetne, ha nem lenne annyira veszélyes - fejeződött be a The Independent cikke.

A lap külön írásban foglalkozott a magyarországi "kultúrharccal". A cikk szerint "Orbán Viktor nacionalista Fidesz-kormánya" nem csupán a pénzügyi intézmények feletti ellenőrzést szeretné kiterjeszteni, de "olyan kulturkampfba is belevágott, amellyel, úgy tűnik, saját jobboldali idegengyűlölő ideológiáját akarja ráerőltetni az élet minden területére, a kisebbségektől és a vallási felekezetektől a médiáig, a bírói karig és művészetekig".

Kéri Orbán személyiségéről

A Financial Times megszólaltatta Kéri László politológust, aki tanította Orbán Viktort. Kéri László elmondta a brit gazdasági napilapnak, hogy Orbán Viktor "már akkor is szeretett meglepetéseket okozni, lételeme volt a konfrontáció és hitt a germán és a szláv népek közé szorult kis nemzet kulturális kivételességében". Ez a hit épült be az új alkotmányba, és "amikor Orbán ezen a nyelven beszél, az nagyon népszerű itt Magyarországon" - idézte a Financial Times Kéri Lászlót.

Az amerikai Time magazin az új magyar alkotmány apropójából készült írásában mások mellett megszólaltatta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, aki úgy vélte, hogy az alaptörvény fontos "fékeket és egyensúlyokat" távolít el a magyar demokratikus rendszerből.

"Aggódom a szabadság és a demokrácia jövője miatt" - mondta Gyurcsány Ferenc. Úgy vélte, hogy Mark Palmer volt amerikai nagykövetnek a Népszabadságban megjelent interjúja, megjegyzése Magyarországnak az Európai Unióból való esetleges kiválásáról "figyelmeztető üzenet Magyarország számára". "Amennyiben nem érted meg, hogy mit jelent a demokrácia és a nyugati létforma, nem lehetsz része a nyugati klubnak" - idézte Gyurcsány Ferencet az amerikai hírmagazin internetes oldalán megjelent írás.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2012-01-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite