2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
NagyvilágKülföldi visszhang: agyonverték az MSZP-t, felragyogott a narancs, parázás a Jobbiktól

Külföldi visszhang: agyonverték az MSZP-t, felragyogott a narancs, parázás a Jobbiktól


ujságMagyarország határozott jobboldali fordulat előtt áll, az MSZP elképesztő vereséget szenvedett, a semmiből pedig előtűnt a Jobbik.


The New York Times
A Jobbik jelentős választási előretörése miatt sérülhet Magyarország nemzetközi hírneve - kommentálta a magyarországi választások első fordulóját a The New York Times.
A liberális napilap arról írt, hogy a szélsőjobboldali párt - amelynek fekete ruhás félkatonai szélsőségesei a náci korszakot idézik - minden más hasonló pártnál jobban szerepelt a kommunizmus 1989-es bukása óta. A "cigánybűnözés" és a zsidók ellen kikelő párt sikere nemcsak az ország nemzetközi tekintélyét, hanem gazdasági felépülését is veszélyeztetheti.
A tekintélyes újság elemzőkre hivatkozva megjegyezte: a Jobbik növekvő népszerűsége azt illusztrálja, hogyan járult hozzá a gazdasági válság a kisebbségek elleni régióbeli indulatokhoz, miközben az emberek bűnbakot kerestek.
A Stratfor amerikai kutatóintézet azt emelte ki: a Jobbik választási sikere figyelemreméltó jelenség, azt mutatja, hogy a szélsőjobboldali nacionalista pártok, különösen a gazdasági recesszió idején mekkora vonzerővel bírnak, és egy tendenciát jelezhet, főleg Közép-Kelet-Európában.


BBC
A BBC hétfő hajnali budapesti helyzetelemzése szerint az MSZP "elképesztő" mértékű vereséget szenvedett.
Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója ugyanakkor "figyelemre méltónak" nevezte a Fidesz győzelmét, a Jobbikot pedig úgy jellemezte, hogy "az antiszemita és romaellenes retorikájáról" ismert párt "a semmiből emelkedett ki" az elmúlt néhány évben, és már a tavalyi európai parlamenti választásokon is 15 százalékot szerzett.


Financial Times
A Financial Times hétfő hajnalban megjelent első értékelése szerint Magyarország határozott jobboldali fordulat előtt áll, miután "a válságba belefáradt" választók földcsuszamlásszerű győzelemre segítették a Fideszt.
A londoni gazdasági-politikai napilap szerint a politikai eltolódás mértékét jelzi "a szélsőjobboldali radikális nacionalista párt", a Jobbik áttörése.
A Financial Times budapesti tudósítása szerint "még mindig visszhangzik a köztudatban Gyurcsány Ferenc 2006-os beismerése arról, hogy újjáválasztása érdekében hazudott a közfinanszírozás állapotáról". Emellett a magas szintű korrupciós botrányokkal és a rossz gazdaságirányítással kapcsolatos közdüh is hatékonyan segítette a szélsőjobbot - írta a brit napilap.
A Financial Times szerint a Jobbiknak a korrupció és "a cigánybűnözés" elleni energikus kampánya - amelyet "félkatonai gárdisták klánja" is segített - meghallgatásra lelt a befelé forduló választók körében.


The Daily Telegraph
A The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit napilap internetes kiadásán megjelent első értékelés szerint a Jobbik azzal tudott felemelkedni, hogy a mély válságot kihasználva, "Magyarországon hagyományos módon" ismét a zsidókat és a roma közösségeket tette meg bűnbakká a munkanélküliségért és a szegénységért.
A lap budapesti tudósítása kiemeli ugyanakkor, hogy a Jobbik választási előretörésének előzményeként egész Európában megugrott a szélsőjobb támogatottsága. A Telegraph szerint például Hollandiában Geert Wilders "keményen jobboldali, iszlámellenes" Szabadságpártja vezet, és a júniusi választásokon akár hatalomra is kerülhet.

 

 

2010-04-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite