2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonKullancsveszély - drasztikusan emelkedett a Lyme-kóros betegek száma

Kullancsveszély - drasztikusan emelkedett a Lyme-kóros betegek száma


kullancs40 százalékkal több a Lyme-kóros beteg, mint két éve. Az orvosok az önvizsgálatot ajánlják. A kullancsok ugyanis az első 24 órában nem fertőznek, még akkor sem, ha fertőzöttek.


40 százalékkal több a Lyme-kóros beteg, mint két éve. A betegséget a kullancsok terjesztik, ahogy a fertőző agyhártyagyulladást is. Ezek ellen oltással lehet védekezni. Ma már ugyanis tiltják a kullancsirtást az unió területén. Az orvosok az önvizsgálatot ajánlják. A kullancsok ugyanis az első 24 órában nem fertőznek. Még akkor sem, ha fertőzöttek.


Kézből irtják a növényekre káros rovarokat Szegeden. Korábban a kullancsokat is így irtották, de ma már tilos a kullancsok elleni permetezőanyagot használni. A szakember szerint azért tilos az irtás, mert gyenge volt az uniós lobbi. „A vegyszergyártó cégek nem érdekeltek a közterületen történő kullancsirtó szerek engedélyeztetésében, hiszen nagyon nagy összegbe kerül - mondta Gaál József, a G and G Növényvédelmi Kft. ügyvezetője.


Az óvodákban a legnagyobb a kullancsveszély, mert a gyerekek sokat játszanak a szabadban. „Ha kullancs kerül a gyermekbe, akkor azonnal eltávolítjuk. Van olyan, hogy a szülőknek is szólunk, ha azt látjuk, hogy megijed, vagy bármi, és akkor a szülők rögtön orvoshoz fogják vinni" - nyilatkozta Bódiné Vági Klára, óvodavezető.


A kullancsok a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladás kórokozóját hordozzák. Ezek ellen van védőoltás. De az orvosok ma már az önvizsgálatot ajánlják leginkább. „Ha a tézis igaz, márpedig igaz, hogy 24 órán belül nem történik fertőzés, akkor, ha megtalálják a kullancsot és eltávolítják - akár szakember, akár önmaga, attól függ, hogy mennyire bátor az illető - akkor itt fertőzésről nem lehet szó" - közölte Tombácz Zsuzsanna orvos.


A Dél-Alföldön évente 50-60 Lyme-kóros beteget diagnosztizálnak. De a kullancsok, amelyek ezt hordozzák, nem fertőznek az első órákban. Ezért az orvosok túrázás vagy kerti munka után az alapos önvizsgálatot javasolják.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite