2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonKulturális források decentralizálását sürgeti a Fidesz

Kulturális források decentralizálását sürgeti a Fidesz


színház01Meg kell találni az egyensúlyt a fővárosi és a vidéki szellemi élet között, és ennek megfelelően kell teret biztosítani regionális szinteken is a kultúrának - véli a kulturális bizottság fideszes elnöke.


A kulturális területre jutó hazai források decentralizálását sürgette kedden Zalaegerszegen L. Simon László; a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke szerint a vidéki szellemi életet integrálni kell a fővároscentrikus magyar szellemi életbe.
"Arra kértem fel Gyutai Csabát, a kulturális bizottság tagját, a Fidesz zalaegerszegi polgármesterjelöltjét, tárja fel a nagyvárosok, megyeszékhelyek kulturális lehetőségeit. Ezeket átgondolva derüljön ki, milyen jogszabály-módosításokra lesz szükség, ami segíti a vidéki nagyvárosok kulturális lehetőségeinek gyarapítását" - mondta L. Simon László kedden Zalaegerszegen sajtótájékoztatón.
A politikus úgy látja, hogy az elmúlt nyolc évben igazságtalan döntések születtek bizonyos pályázatokról, "a tényleges kulturális viszonyokat, lehetőségeket nem vették figyelembe a döntések során".


Mint kifejtette, a kulturális források decentralizálására azért kellene lehetőséget teremteni, mert főként a művészeti területen a legtöbb forrásról Budapesten születik döntés. "A kuratóriumokban, szakmai testületekben is többnyire budapestiek ülnek - ami önmagában nem baj, hiszen kiváló szakemberekről van szó -, de talán nem ismerik a vidéki művészeti élet jelentős eredményeit, alkotóit, vagy sok esetben nem kezelik a helyükön őket" - fűzte hozzá.


L. Simon László kiemelte: nincs szó vidéki frusztrációról, nem akarják szembeállítani egymással a vidéki és budapesti kulturális életet, ugyanakkor szükség lenne minél jobban integrálni a vidéki szellemi életet a fővároscentrikus magyar szellemi életbe. A kormánypárti képviselő fontosnak tartaná a Nemzeti Kulturális Alap kollégiumainak regionális átszervezését is, hogy legyenek a kollégiumoknak regionális pénzosztó fórumai.


Beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapok döntéseivel rehabilitáltak egy több mint százéves állapotot, hiszen a vidéki múzeumok visszakapták a régészeti feltárás jogát, a tudományos feladatokon kívül az ehhez szükséges forrást is. A színházi életet érinti, hogy készül az új előadóművészeti törvény, amelyben "nagy szerepe lesz a vidéki színházaknak", és ez az átfogó törvénymódosítás az ősz második felében a parlament elé kerülhet.


"Abban vagyunk érdekeltek, hogy a vidéki kulturális nyilvánosság helyzete javuljon, forrásai, életbenmaradási esélyei megerősödjenek. Magyarország kulturális erejét hosszútávon az bizonyítja, hogyan tudja a lokális értékeket megmutatni a globális világban. Bármennyire is konzervatívak vagyunk politikailag, szellemi értelemben nem lehetünk provinciálisak, nem leszünk progresszívek, nem engedhetjük meg, hogy bezárkózó legyen a magyar kultúra, mert annak Európára nyitottnak kell lennie" - jelentette ki L. Simon László.


Gyutai Csaba zalaegerszegi polgármesterjelölt szólt arról, hogy az elmúlt időszakban a magyar állam a vidéki értékteremtő helyekre nem sok figyelmet fordított. Megjegyezte, hogy Zalaegerszeg is elbukott az Agora pályázaton, "holott annak pályázati anyagát ma az ELTE-n is tanítják".


A politikus elmondta, hogy a kulturális bizottságban megindult munkával igyekeznek megtalálni a helyes arányt a fővárosi és vidéki szellemi élet között. Reményét fejezte ki, hogy a vidéki értékek - a színház vagy akár a könyvkiadás terén - megfelelő pályázati elismerést nyerhetnek, és fontosnak nevezte a határon túli magyar kultúra támogatását is.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite