2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKulturális örökség napjai - Programok Nógrád megyében

Kulturális örökség napjai - Programok Nógrád megyében


Nógrád megyében az ipolytarnóci őslénypark és a terényi orsósmagnó-múzeum várja a látogatókat hétvégén a kulturális örökség napjain.

ipolytarnoc11


Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen a kulturális örökség napjain ingyenesek lesznek a sétálójegyes programok, de a látogatóknak érkezéskor regisztrálniuk kell az Ősfenyő Látogatóközpontban. Ingyenesen tekinthetik meg a miocén erdőt, a hétmillió éves bükkábrányi mocsárciprusokat, valamint - a geológiai tanösvény kivételével - a tanösvényhálózatot.


Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait. Négy éve újabb leletek kerültek elő, amelyek azt tanúsítják, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett Európa diplomás területen.


Terényben a magánerőből alapított és működtetett orsósmagnó-múzeumot kereshetik fel szombaton és vasárnap, a technikatörténeti kiállítóhely a hangrögzítés fejlődésén vezeti végig a látogatókat.


Nagy Vilmos, a 16 éve működő múzeum alapítója és működtetője az MTI-nek elmondta: az 1877-es fonográftól a 2000-es évekig, a stúdiókban használt legutolsó analóg hangrögzítőkig 22 gyártó országból 480 magnetofon szerepel a gyűjteményben és szinte valamennyi működőképesen bemutatható korabeli hanganyaggal. A magnók, amelyek között a teljes magyar gyűjtemény megtalálható, öt termet foglalnak el.

 

Forrás: MTI

 

2018-09-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite