2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeLakás- és temetőtüzek november első napjaiban

Lakás- és temetőtüzek november első napjaiban

Mindenszentek idején és az azt követő Halottak napján általános szokás, hogy gyertyát gyújtunk azokért, akik már nem lehetnek velünk. Sokan nemcsak a temetőkben, hanem otthon is gyertyagyújtással emlékeznek meg, emellett egyre népszerűbb a halloweeni töklámpás készítése is. Sajnos nem telik el év anélkül, hogy az ország tűzoltóit ne riasztanák temetőtüzekhez, vagy olyan lakástűzhöz, amelyet kegyeleti gyertya okozott. Nógrád megyében az előző években szerencsére nem történt ilyen jellegű káreset, ami a megyében élő állampolgárok felelősségteljes magatartásának, valamint a hatékony megelőző tevékenységnek tudható be. Elengedhetetlenül fontos viszont tenni azért, hogy idén se történhessen ilyen figyelmetlenségből adódó tűzeset.

salgotarjani temeto


November első napjaiban évente átlagosan húsz olyan esethez riasztják a tűzoltókat, ahol kegyeleti mécsesek, vagy koszorúk okoznak tüzet. Az esetek többségében csak kisebb, néhány ezer forintos kár keletkezik, de minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti célból meggyújtott gyertya miatt semmisül meg egy épület.

A tűzeseteket leggyakrabban az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

Temetőben csak mécsestartóban lévő mécsest tanácsos meggyújtani, ezeket a sírtól való távozás után el kell oltani. A mécsest olyan stabil helyre kell helyezni, ahol nem dőlhet el, valamint célszerű nem éghető anyagból készült alátétre helyezni, ügyelve arra, hogy közvetlen közelében ne legyenek gyúlékony anyagok, mert a keletkező hő lángra lobbanthatja a sírhelyen elhelyezett díszítéseket, koszorúkat, virágokat.

A Halloween alkalmából készített töklámpások egyre népszerűbbek hazánkban is, azonban érdemes ezekkel is nagyon körültekintően bánni. Kihelyezésükhöz fontos a megfelelő hely megválasztása, ahol nincs a közelében gyúlékony anyag, illetve olyan mécsest kell használni, ami szeles időben is biztonságosan égethető.

 

Forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
2016-10-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite