2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
ItthonLakossági fórum Kolontáron

Lakossági fórum Kolontáron


iszapkatasztrĂłfaFelrobbant a térség időzített bombája, amelynek közelében már hosszú évtizedek óta él több ezer ember - jelentette ki Tili Károly, a vörösiszap katasztrófa sújtotta


Veszprém megyei Kolontár polgármestere szerda este lakossági fórumon. Volt kárelhárítási és katasztrófavédelmi terve a MAL Zrt.-nek, de az események villámgyorsan következtek be hétfő délután - mondta Deák József, a cég műszaki igazgatója szerda este a vörösiszappal elöntött Kolontár település lakossági fórumán. A vörösiszappal elöntött és részben lakhatatlanná vált kolontári településrész eldózerolását követelték a Veszprém megyei település lakosai a lakossági fórumon.
A település vezetője a templom mellett dombon a falu lakosainak azt mondta, mindegy, hogy ki a tragédia felelőse, őt meg kell találni. Mindegy, hogy mi a tragédiát kiváltó ok és az, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye, olyan katasztrófa történt, amelynek a XXI. században nem lett volna szabad megtörténnie. A település lakosai várták a Mal Zrt. vezetőit, de csak a műszaki igazgató érkezett meg, aki részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.
Deák József, a MAL Zrt. műszaki igazgatója nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a cég milyen megoldásokat tud ajánlani a kárt szenvedett lakosok kártalanítására, és arra sem, hogy ki tehető felelőssé a négy halálos áldozatot követelő tragédiáért. "A felelősség kérdését majd a vizsgálatok állapítják meg" - mondta Deák József. Mint hozzátette, "hasonló jellegű eseményt nem várunk, és nem számolunk vele". A lakossági fórumra a helyiek a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezetőjét várták, de a cég elnöke a műszaki igazgatót küldte maga helyette.
A lakosok bejelentették: pertársaságot alakítanak a katasztrófát okozó MAL Zrt. ellen, és a kártalanítási eljárás képviseletével egy budapesti ügyvédi irodát bíztak meg.
A lakosság felháborodva hallgatta a MAL Zrt. műszaki igazgatójának kitérő válaszait, azokra a kérdésekre, amelyeket nem csak kárt szenvedett emberek, hanem a polgármester is megfogalmazott. Mivel nem kaptak kielégítő válaszokat a műszaki igazgatótól - aki egy rendőrautó hangszóróján keresztül válaszolt a kérdésekre, amelyet körbe vettek a helyiek - csütörtökre újabb lakossági fórumot hívtak össze. Erre ismét meghívták a MAL Zrt. vezetését.
Kolontáron a polgármester közlése szerint 35 ház vált lakhatatlanná, négy halálos áldozat van a településen. Három embert még keresnek.
Több tucat mécsest gyújtottak szerda este Kolontáron azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik a két nappal ezelőtti iszaplavina okozta tragédiában haltak meg. Fekete szalaggal áthúzott keretben látható annak a férfinak a fotója, aki az autójában ült, amikor elsodorta a zagytározóból kiömlő, több méter magasan hömpölygő vörös iszap. Gyertyák égnek a 14 hónapos gyermek, valamint Kolontár másik két áldozatának emlékére is, és a gyertyagyújtó tucatnyi ember azért fohászkodik, hogy a még eltűntként nyilván tartott három embert élve találják meg.


Forrás:MTI/HÍR PORT24

2010-10-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite