2019. június 21., péntek - Alajos
Keresés a tartalomban
ProgramajánlóLángoló napkerék Szent Iván éjszakáján

Lángoló napkerék a múzeumok és Szent Iván veszprémi éjszakáján


Szakrális hagyományt felelevenítő programmal, a családoknak könnyed örömünneppel várja a látogatókat a Regionális Szent Iván hagyományőrző napon, június 23-án a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum.

napkitores001

Szombaton háromtól a múzeumkertben közösségi zenés irodalmi, játszó- és kézművesműhely nyílik, ahol tánc-, játék- és énektanítás, hangszerbemutató, fáklyakészítés a program.

A Látvány- és Tudástárban négy órától test- és körömfestés kezdődik Pető Attila herendi porcelánfestővel, 17 órakor A magyarok fénykultúrája címmel Limbacher Gábor néprajzkutató, megyei múzeumigazgató tart előadást.

A múzeum TudásTerében 19 órától Szent Iván-éj - A tűz éjszakája címmel kezdődik műsor (közreműködik Piroska Edina énekművész és Soós Brigitta gitárművész), melyben szenvedélyes olasz szerelmi dalok és áriák szerepelnek.

A Bakonyi Házban négy órától gasztronómiai programok fogadják az ínyenceket, lesz tüzes borok bemutatója a balatonfüredi Koczor Pincészettel, valamint langallósütés.

ezo_banner

hirdetés

A Laczkó Dezső Megyei Múzeumban háromkor nyílik meg a Fény, szín, mozgás című kiállítás.

Napnyugtakor kezdődik a rendezvény fő látványossága, a napkerékgördítés: fél kilenckor fáklyákkal a várba vonulnak, ahol meggyújtják a tűzkereket, és a történelmi belvároson át legördítik a múzeumig. A kerék megáll a Szent Mihály-székesegyháznál, ahol Szent Mihály emlékezetét, az őszi évnegyedet idézik fel, majd lángra lobbantják a Szent Iván-i Napkerék tüzét húsvét fényéből. A Szaléziánumnál a téli időszakot idézik meg, a városháza előtt a tavaszi szél előtt tisztelegnek, a múzeumnál pedig Szent Jánost kérik fel világítani.

Ezután megrakják a Szent Iván-i máglyát, majd Környei Alice és Róka Szabolcs koncertjével zárul a program.

Éjjel fél tizenkettőkor a Varázslatos porcelánvilágot bemutató tárlat vezetése kezdődik meg a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum II. emeletén.


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite