2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
NagyvilágLápos partok felé tart az olajszőnyeg

Lápos partok felé tart az olajszőnyeg


olajfolt1Ahogy a múlt héten a Mexikói-öbölben felrobbant fúrótoronyból tovább ömlik a olaj, egyre nő a nagyobb környezeti kár veszélye. Jelenleg a tisztítási erőfeszítések és a kedvező szelek gátolják meg, hogy a 18 négyzetkilométer vastag olajszőnyeg és a több ezer négyzetkilométeres olajos réteg elérje a partokat.


Naponta mintegy 160 ezer liter olaj ömlik a tengerbe azon cső két lyukán keresztül, mely valamikor az 1,5 kilométer mély kutat összekötötte a Deepwater Horizon fúrótoronnyal a felszínen. Az, hogy meddig folytatódik még a szivárgás, a jelenleg zajló számos erőfeszítés sikerétől függ. A szivárgás legveszélyesebb része a fekete olajréteg, mely kelettől nyugat felé halad a baleset helyszínétől, és 65 kilométeres közelségbe ér a louisianai Venice lápos partjaitól. Amennyiben a szél jelenlegi iránya megváltozik, az olajszőnyeg a lápos területre érhet és környezeti katasztrófákat okozhat.


A szakemberek szerint azok a lápos területek rendkívül érzékenyek. Óvodaként szolgálnak számos gazdaságilag é ökológiailag fontos hal- és rákfaj számára. A lápos vidék tisztítása nagyon nehéz lehet. A part egyéb területein a homokos részre érkező olaj sokkal jobb lenne, mivel az olajos homokot fel tudják kaparni. A part menti láposokban a kiszivárgott olaj feltakarításának egyik módja, ha elégetik. Ezt a módszert alkalmazták a Katrina hurrikán után, és a lápos terület hamar regenerálódott. A NOAA szakembere szerint, az olaj nyílt vízen történő elégetése a másik lehetősége, amennyiben az időjárás engedélyezi.


Az olajszőnyeg akkor is jelent némi veszélyt az életre, ha a nyílt óceánon van. A halakat és emlősöket érintő veszély valós, ám relatíve alacsony, mivel az olaj főleg a felszínre korlátozódik. Ám az ott élő planktonokat és lárvákat károsíthatja. A kutatók szerint a nagyobb olajos réteg kevesebb veszéllyel jár. Az ebben az olajban lévő mérgező vegyületek is károsíthatják azonban a planktonokat, és még veszélyesebbek lehetnek a parthoz közel, ahol a sekély vízben történő elegyedés növeli az olajnak kitettséget.


A mentőcsapat most azon ügyködik, hogy leállítsa a szivárgást. Ehhez távirányítású tengeralattjárót alkalmaznak. Az olaj 30-40 százaléka idővel elpárologna. A maradék elszigeteléséhez a csapat lefölözi az olajat a felszínről, és repülőgépeket alkalmaz az oszlató anyag bevetésére. Ebből egy liter 20-30 liter olajat képes kezelni.


Amint elállították a szivárgást, a szakemberek eldöntik, mit lehet tenni a több mint 2,5 millió liter dízel üzemanyaggal elsüllyedt toronnyal. Egyelőre nincs jele az üzemanyag szivárgásának.

2010-04-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite