2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeLaskafesztivál és tócsni parti Kazáron

Laskafesztivál és tócsni parti Kazáron


Negyedik alkalommal rendeznek Laskafesztivált és tócsnipartit Kazáron szombaton, az 57 versenyző csapat között lesznek szlovák, finn, lengyel és erdélyi csoportok is; a Nógrád megyei falu tavalyi rendezvényén új országos rekordot állítottak fel laskasütésben.

laskafesztival01


Molnár Katalin polgármester az MTI-nek csütörtökön elmondta: a Kazárra látogató vendégeket népi zenekarok és hagyományőrző csoportok szórakoztatják majd. Több helyen lesz laska- és tócsnikóstoló, és az ételek receptjeihez is hozzá lehet jutni. A versenyző csapatoknak is kóstolási lehetőséget kell biztosítaniuk, de a szombati rendezvényen nem csak laskát és tócsnit sütnek Kazáron.

 

laskafesztival02


A polgármester elmondta: lesz, aki rétest süt a kemencében, mások zúzapörköltet, bab- és palócgulyást, halászlét főznek, de a szlovák vendégek például haluskát szaggatnak, a finnek kalácsot készítenek. A népművészet és folklór területén gazdag hagyományokkal rendelkező Nógrád megyei falu gasztronómiai fesztiválja idején a látogatók megnézhetik a vasalómúzeumot, a tájházat, a bányászházat, a gyufacímke- és a falvédő-kiállítást, a mackó- és babakiállítást, de felkereshetik a Hagyományőrző Galériát is. A kézművesházban megtanulhatnak szőni, gyakorolhatják a népi kézműves mesterségeket, vagy túrázhatnak a riolittufához. Az esti sztárvendég Fenyő Miklós lesz, a nap laskabállal zárul.

Kazáron tavaly rekordkísérletre készültek a fesztiválon, és teljesítették is: 24 órán át összesen 5679 laskát sütöttek - többek között 448 kiló burgonya, 110 kiló liszt, 7,6 kiló zsír, és 6 kiló só felhasználásával -, ezzel új országos rekordot állítottak fel.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2011-05-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite