2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeLaskafesztivál Kazáron

Laskafesztivál Kazáron


A népművészet és folklór területén rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkező Kazár az idén is megrendezi a Kazári Laska Fesztivált és Tócsni Partit május 26-án, szombaton. A Kazárra látogató vendégeket népi zenekarok, és hagyományőrző csoportok szórakoztatják. Több helyen lesz laska-és tócsnikóstoló, hozzá lehet jutni az ételek receptjéhez. Aki még nem evett, megkóstolhatja, aki még nem sütött megpróbálhatja, és megtanulhatja, a receptjét hazaviheti, és otthon is megsütheti családjának.

laskafesztival01


Aki a sütő-főző versenyre csapattal nevez laskát vagy tócsnit készíteni, értékes nyereményeket nyerhet. 5 fős csapatokat várunk a versenyre. A versenyző csapatoknak igény szerint 5 kg burgonyát, és lisztet biztosítunk A támogatás ellenében a csapatoknak a rendezvény ideje alatt kóstolási lehetőséget kell biztosítaniuk. Az előkészítéshez parti sátrakat, asztalokat, és a sütéshez szükséges fát, elektromos áramot, szükség esetén tűzhelyet biztosítunk, melyet kérjük előre jelezni.

Akinek nincs kedve laskát vagy tócsnit sütni, az másban is megmutathatja főzőtudományát és bemutathatja lakóhelye, települése tipikus ételét. Lehetőséget biztosítunk kemencés ételek elkészítésére, ugyanis a helyszínen 4 kemence áll a sütők rendelkezésére. Kézműveseknek, helyi terméket előállítóknak lehetőséget biztosítunk kiállításra és árusításra. A gyerekek kipróbálhatják, hogyan játszottak nagyanyáink, de lesz állatsimogató, és lovaglás is.

 

laskafesztival


A rendezvény ideje alatt megnézheti a Vasalómúzeumot, a Tájházat, Bányászházat, a gyufacímke és falvédő kiállítást, a Mackó és Baba kiállítást, valamint betekinthet a Hagyományőrző Galériába. A Kézművesházban megtanulhat szőni, gyakorolhatja a népi kézműves kismesterségeket. Ha van kedve, túrázhat a riolittufához, ha nincs kedve gyalogolni, felszállhat a tufa-taxira, bringóhintón beutazhatja a település utcáit, vagy kerékpárral kirándulhat a környéken.

A szabadtéri színpadon egész nap folyamatos szórakoztató, kulturális programok zajlanak. Zenés produkciók, táncos produkciók, veterán autó-motor kiállítás, kézművesudvar, kézműves kiállítások, gyermekprogramok.

 

HÍR PORT24

 

2012-05-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite