2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeLassan apad az Ipoly és a Zagyva

Lassan apad az Ipoly és a Zagyva

árvíz01A Közép - Duna - Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mai napi jelentése az apadásról szól. Az utóbbi 24 órában az Ipoly és Zagyva vízgyűjtő területén jelentősebb mennyiségű eső nem esett ennek hatására a vízfolyások lassú apadásnak indultak. A Zagyva felső szakaszán, Apc térségében tegnap megkezdődött az apadás. A Zagyva mellékvízfolyásainak medertelítettsége azonban továbbra is 90-100%-os.

A folyó vízszintje csökkenésének megfelelően a Zagyva felső szakaszán a készültséget I. fokú árvízvédelmi fokozatra mérsékeltük, de a Zagyva középső és alsó szakaszán, a III. fokú árvízvédelmi készültséget fenntartjuk.

A magas vízállás következtében azonban a töltéseknél kárjelenségek - talpszivárgás, fakadóvíz - jelentek meg.

A Herédi - Bér - patak szelvényében lévő Hatvan-Salgótarján vasútvonal hídszerkezetének alsó éle a patak vizét visszaduzzasztotta, így kisebb a területen elöntés keletkezett.
A Zagyván, a selypi duzzasztó térségében, a tegnapi nap folyamán épített nyúlgátat a reggeli órákban egy sor homokzsákkal meg kellett erősíteni. A töltés állékonyságának növelésére további bordás megtámasztást építettünk ki. Az átszivárgó víz elvezetésére folyóka készítése vált szükségessé.

A Zagyva alsó szakaszának tehermentesítése érdekében a telített Mátraverebélyi és a Maconkai tározókból ahol továbbra is II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, csak alacsony zsilipállások mellett történik a vízleeresztés.

Az Ipoly is lassú apadásnak indult annak ellenére, hogy az összes mellékvízfolyás mederteltesége továbbra is 90-100%-os.
A tegnapi nap 15-18 óra között Balassagyarmaton és Ipolytölgyesen is tetőzött az árhullám. Ezután mindkét szakaszon lassú apadás kezdődött. Tegnap délutáni óráktól Ipolytarnócnál 55 cm-t, Nográdszakálnál 19 cm-t Balassagyarmaton 11 cm-t, Ipolytölgyesnél 8 cm-t apadt a víz.
Ennek megfelelően az Ipoly teljes szakaszán a készültséget II. fokú árvízvédelmi készültségre mérsékeltük.

A központi és szakaszvédelmi ügyeletek az elrendelt védelmi fokozatoknak megfelelően különös figyelemmel felügyelik a területet, folyamatosan tájékoztatjuk az érintett önkormányzatokat és a Katasztrófa védelmi szolgálatokat.

A belvízzel elöntött területek nagysága tovább nőtt, a 2000 ha-ból: 950 ha szántó, 700 ha rét és 350 ha egyéb terület. A víz alatt lévő területek felmérése folyamatban van, de a csapadék miatti sáros, fellazult talaj illetve a növényzet miatt pontos adatot szolgáltatni még nem lehet.

Kérjük, hogy a fentieket vegyék figyelembe, amikor közlekednek, vagy tervezik az utazásukat. Érdeklődjenek a MÁV, illetve a Közútkezelő illetékeseinél.

 

2010-05-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite