2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonLassan apadó folyók, katasztrofális belvízhelyzet Borsodban

Lassan apadó folyók, katasztrofális belvízhelyzet Borsodban


Katasztrofális az belvízhelyzet Borsodban. Keveset változott a helyzet hétfő óta, ugyanazokon a helyeken kell védekezni a napok óta tapasztalható árvíz miatt a Bódva mentén, mint az előző napokban, vagyis Szögligeten, Szalonnán, Perkupán, Szendrőládon, Szendrőn és Edelényben.


Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője a Független Hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a Bódván hétfőn lehullott csapadékok hatására emelkedett egy kicsit a vízszint, ám ez nem volt jelentős. A vízfolyás továbbra is rendkívül lassan apad, középső és alsó szakaszán még mindig igen magasak a vízszintek. A vízszintemelkedés, illetve a vízgyűjtő magyar területén hullott csapadék miatt további elhúzódó apadásra kell számítani a vízfolyás teljes szakaszán.


Lezárt utak

A Bodrogközben a belvíz katasztrofális állapotokat teremtett, már a dombos helyeken is áll a víz a szántóföldeken - írja a boon.hu. Több utat megnyitottak mér, de az árvizek miatt összesen hat útszakaszon továbbra is nehéz, vagy lehetetlen a közlekedés: Sajóivánka és Sajókaza, Komjáti és Tornaszentandrás, Szendrő és Szendrőlád, Edelény és Balajt, Muhi és Köröm, valamint Tiszaújváros és Kesznyéten között. Megnyitottak viszont három, korábban lezárt utat: Pere és Hernádszentandrás, Edelény és Abod, valamint Sajólád és Bőcs között, ami az utóbb említett település belterületén volt lezárva.

sajó


Borsodban, Hevesben és Szabolcsban a belvíz az úr


Az árvíz mellet komoly problémát okoz az Észak-magyarországi térségben a belvíz is. Folyamatosan szivattyúznak a vizet több településen. Másodfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Bodrogközben, a Taktaközben és már Dél-Borsodban is, elsőfokú a riasztás a hevesi területeken; az elöntött terület nagysága több mint tízezer hektárnyi. Szabolcsban hatezer hektárnyi földterület van vízalatt - tudatta a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.


Segítség az árvízkárosultaknak


Élelmiszert, higiéniás eszközöket és ruhaadományt juttatott el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonna árvíz károsultjainak a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Az elmúlt napokban történt esőzések következtében 23 főt kellett kitelepíteni otthonából a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonnán. A családokat rokonoknál, illetve a helyi tornateremben szállásolták el.

A segélyszervezet egyeztetett a helyi önkormányzattal, majd tartós élelmiszert, személyes higiéniás eszközöket, tisztítószereket, valamint felnőtt- és gyermekruhákat adományozott az árvízkárosult családok számára 120 ezer forint összértékben. A segélyszervezet a www.segelyszervezet.hu honlapon fogadja az online adományokat.

 

2010-04-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite