2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonLassan helyre áll a rend az árvíz sújtotta övezetben

Lassan helyre áll a rend az árvíz sújtotta övezetben


arviz06.03Miskolcon a tömegközlekedés már a régi, a 7-es járatok azonban Felsőzsolcán már a Pokol csárda előtti körforgalomig járnak, a Tisza csütörtök reggel Tiszadorogmánál 861 centiméteres vízállással a tetőzés közelében van.


Részben helyreállt a tömegközlekedés Miskolc és Felsőzsolca között, a két város között újból járnak a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. autóbuszai, amelyek közlekedését napokon át az árvíz miatt szüneteltették - közölte Csüriné Ficsura Andrea, a cég marketing csoportvezetője. A Hernádon némileg lassult az apadás üteme; a Borsod megyei Gesztelynél 24 óra alatt 36 centimétert, a tetőzéshez viszonyítva pedig 127 centimétert csökkent a vízszint. Hidasnémetinél napközben az elsőfokú készültségi szint alá csökken a vízállás.


A 7-es és az Auchan-os autóbuszok kivételével minden járat menetrend szerint közlekedik Miskolcon - mondta.

A 7-es járatok azonban Felsőzsolcán már a Pokol csárda előtti körforgalomig járnak, Miskolc Keleti-kapujánál át kell szállni az utasoknak midibuszra, mert egyelőre csak ezek tudnak bemenni Felsőzsolcára - mondta a csoportvezető.

A jelenleg is vízben álló Auchan áruházhoz továbbra sem mennek autóbuszok.

A Hidasnémetinél az 502 centis tetőzés után most 204 centi a Hernád vízszintje
A Hernádon némileg lassult az apadás üteme; a Borsod megyei Gesztelynél 24 óra alatt 36 centimétert, a tetőzéshez viszonyítva pedig 127 centimétert csökkent a vízszint. Hidasnémetinél napközben az elsőfokú készültségi szint alá csökken a vízállás - ismertette Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Mint mondta, Hidasnémetinél - ahol 502 centiméterrel tetőzött - 204 centiméteres vízszintet mértek a Hernádon. Gesztelynél az 507 centiméteres tetőzési érték óta 380 centiméterre apadt a vízállás.

Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtőkön számottevő csapadék nem esett, ezáltal az észak-magyarországi folyók tovább apadnak.

A Sajó teljes hosszán apad, de legalsó szakaszán a Tisza magas vízállása miatt az apadás üteme lassú. A felső szakaszon, Sajópüspökinél 233 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés óta 183 centimétert apadt a folyó. Felsőzsolcánál pedig - ahol 487 centiméterrel tetőzött a folyó - 396 centiméter volt a vízállás csütörtök reggel.

A Bódva a teljes hazai szakaszán lassan apad. Hídvégardónál 210, Szendrőnél 239 centiméteres vízszintet mértek; pár napja ott 333, illetve 325 centiméteres rekordvízszinttel tetőzött a folyó - ismertette a szakember.

A Takta Taktaföldvárnál folyamatosan apad, a kesznyéteni árvízkapunál pedig - ahol kedd estétől csaknem 30 órán át stagnált a vízszint - csütörtök hajnaltól ismét gyenge apadás tapasztalható.

A Bodrog Felsőbereckinél a tetőzés után már 18 centimétert apadt - jelenleg 737 centiméteres a vízszintje -, ugyanakkor Sárospatak térségében, ahol most 696 centiméteres a vízállás, ez az érték még csak 4 centi. A következő 24 órában a folyó hazai szakaszán folytatódik a lassú apadás, majd a hét végétől a Tiszán is megkezdődő ütemesebb apadás nyomán a Bodrogon is némileg gyorsabb vízszintcsökkenés valószínű - ismertette Csont Csaba.

Arról is beszámolt, hogy a Ronyva-patak végig apad, a vízszintek "visszatértek a kisvizes tartományba".
A Tisza szerdán "nagy hosszban", Tokaj és Tiszakeszi között nagyjából egyszerre tetőzött. Csütörtök reggel Tiszadorogmánál 861 centiméteres vízállással a tetőzés közelében van, lejjebb lassan tovább árad. A hét végén Tiszafüred felett folyamatos, de lassú apadásra számítanak - közölte az Ékövizig árvízvédelmi osztályvezetője.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite