2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeLátni és látszani Nógrád megyében is

Látni és látszani Nógrád megyében is


A Nógrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanácsai a gépjárművezetőknek. Az őszi-téli időszakban - a tavaszi és nyári évszakhoz képest - kedvezőtlenebbek az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell.

kodegy

Képünk illusztráció!


Amikor már késő délután sötétedik és köd miatt is gyakran jelentősen lecsökken a látótávolság, a balesetek megelőzése érdekében még nagyobb gondot kell fordítani a láthatóságra, mint az év más időszakaiban. A megváltozott időjárási- és útviszonyok gyakran eltérő, óvatosabb vezetéstechnikát kíván a járművezetőktől.


Az optimálistól eltérő közlekedésre először a járművet és azok tartozékait kell felkészíteni:


A járművek őszi - téli felkészítése elengedhetetlen. A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése.
Az erős lehűlés az akkumulátortól sokkal nagyobb teljesítményt von el, mint a nyári időszakban, ezért jól működő feltöltött akkumulátorral és tiszta, feszes sarukkal várjuk a telet.
Gyakori a szélvédő és az ablakok bepárásodása. Ezt ablaknyitással, megfelelő fűtéssel és száraz törlőruhák használatával együtt megszüntethetjük.
A világító berendezések hibátlan működése is elengedhetetlen. Egyenként győződjünk meg lámpák, fényszórók, illetve az irányjelző készülékek tisztaságáról és működéséről.
A gumiabroncs minősége, állapota életet menthet. Ha a napi átlag hőmérséklet +7 °C-ok alá süllyed a téli gumiabroncsokat ajánlott felszerelni.
A lengéscsillapítók állapotát műszeres méréssel ellenőriztessük, mert az autó úttartását, a stabilitást, a fékút hosszát jelentősen befolyásolja.
Hosszabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. Az ilyen jellegű utazások előtt érdemes tájékozódni az út- és időjárási viszonyokról.


Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel megelőzhetőek a közlekedési balesetek. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzunk az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyünk a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.


Az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság által - idén ötödik alkalommal - útjára indított "Látni és látszani" elnevezésű országos kampány keretében a személy- és tehergépkocsik, valamint motorkerékpárok vezetői 2016. október 15-étől ingyenesen élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy az akcióhoz csatlakozó szervizekben járművük világítóberendezéseit szakemberek átvizsgálják. A kampányban optikusok is részt vesznek, akik térítésmentes ellenőrzik az erre jelentkező személyek látását. Ezen szolgáltatások igénybevétele 2016. december 10-ig biztosított. A résztvevő szervizekről és optikusokról a www.latnieslatszani.hu weboldalon tájékozódhatnak.


Forrás: POLICE/NÓGRÁD24

 

2016-10-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite