2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
ItthonLátványosan esik az MTV nézettsége

Látványosan esik az MTV nézettsége


MTV székházNovember óta látványosan csökken a köztévé fél nyolcas Híradójának nézettsége, de a többi közéleti-politikai műsor is sokat vesztett a népszerűségéből. Az Index szerint erről a műsorok elfogultsága tehet elsősorban.


A fél nyolcas Híradó nézettsége november óta zuhan - írja a lap. Míg 2010 5. hetében a Híradó nézettsége átlag 8,1 százalékos nézettséget hozott a 18-49-es korosztályban, addig egy évvel később már csak átlagosan 4,9 százalékot ért el. A teljes lakosságot tekintve is jelentősen csökkent a fél nyolcas Híradó iránti érdeklődés, a tavaly február eleji átlag 14,9 százalékhoz képest idén a tévé előtt ülők 11,5 százaléka választotta az MTV hírműsorát. A mélypont januárban következett be, amikor a fiatalok körében 5 százalék alá esett a nézettség, a teljes lakosság körében pedig 11,6 százalékra.


A Való Világ hatására sem lehet fogni a csökkenést, mivel az RTL Klub műsorának indulása előtt két héttel már jól kimutatható volt. Az Index szerint valószínűbb, hogy a közszolgálati hírműsorokban és általában a politikában csalódók máshol követik a híreket. A TV2 Tények nézettsége például szeptember óta folyamatosan növekszik. A Tényeket januárban a teljes népesség 35,4 százaléka nézte, és így közel hat százalékkal verte meg a Való világ előtti műsorsávban futó RTL Klub Híradóját.


Bár Élő Gábor hírigazgató többször nyilatkozta, hogy az irányítása alá tartozó hírműsorok megfelelnek a kiegyensúlyozottság és a pártatlanság elvének, az Index novemberi vizsgálatából az derült ki, hogy a Híradó, Az Este és a Ma Reggel sem egyes műsoraiban, sem pedig egy 24 órás műsorfolyamon belül nem ad egyenlően szót a kormánypártoknak és az ellenzéknek. Januárban a Republicon Intézet is hasonló eredményre jutott: vizsgálatuk szerint: a Híradó 83 százalékát a Fidesz és a KDNP uralja.


Az MTV közéleti-politikai műsorai iránt az érdeklődés általánosan csökken. Az Este adásait például 2010 5. hetében a teljes lakosság átlagosan 8,2 százaléka követte, míg idén már csak 5,3 százaléka kapcsolt a köztévére este kilenckor. A KDNP szóvivőjének műsora, a Jelfogó is rosszul teljesít a sávjában korábban futó Kasszához képest, de A szólás szabadsága helyére berakott, Gulyás István volt Echo TV-s által újraélesztett Szempont sem aratott sikert a nézők körében. Vasárnap este egy éve még a teljes lakosság 11,3 százaléka ült az m1 előtt, most viszont ez a szám már csak 9,1.

 

Forrás: Index.hu/HÍR PORT24

2011-02-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite