2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeLavinaszerencsétlenség áldozataira emlékeztek Salgótarjánban

Lavinaszerencsétlenség áldozataira emlékeztek Salgótarjánban


LavinaszerencsétlenségA 67 évvel ezelőtti lavinaomlásban elhunyt salgótarjáni síjárőrcsapat 15 tagjára emlékeztek csütörtökön a nógrádi megyeszékhelyen. A Salgótarjáni Acélgyári Levente Egylet síelőit 1944. január 13-án Erdélyben, a Radnai-havasok 2305 méter magas Nagy-Pietrosz csúcsának meghódítása közben érte a lavinaszerencsétlenség.

A katonai gyászpompával felravatalozott halottak búcsúztatásán hatalmas tömeg vett részt az acélgyári stadionban. A temetésekre, a holttestek megtalálásának és hazahozatalának sorrendjében háromszor került sor: január 22-én öt, 30-án kilenc, július 30-án egy áldozattól vettek végső búcsút a salgótarjániak.

A második világháború után hivatalosan tilos volt emlékezni a levente áldozatokra, az első hivatalos emlékünnepséget csak 50 év elteltével tarthatták meg.

2003-ban a város polgárai nevében egy 19 tagú csapat emlékoszlopot állított a lavinaomlás helyszínén, egy évvel később emléktáblát avattak az áldozatok sírja mellett.

A régi központi temetőben tartott városi koszorúzási ünnepségen Székyné Sztrémi Melinda polgármester felidézte: a síjárőrcsapat más-más összetételben 1942-ben és 1943-ban is elérte a csúcsot, de a harmadik expedíció tragédiába torkollott, a lezúduló vastag hóréteg alatt holtan maradt a harmadik vállalkozás 15 tagja. Az egyetlen túlélő a harmadik út legfőbb szorgalmazója, Varga Kálmán volt, aki részt vett az előző két expedícióban is, és a legtöbb helyismereti tapasztalattal rendelkezett. Egy másik levente, Farsang János pedig egy előző napi térdsérülésének köszönhette megmenekülését.

A legfiatalabb áldozat 18 éves volt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-01-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite